Cégvilág

Figyelem! Félmilliós is lehet a bírság, ha nem adják le időben az adatokat a gazdálkodók

Aki nem adja le időben, vagy nem teljes körűen a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat, azok a gazdálkodók, gazdaságok akár félmilliós bírságot is fizethetnek. Mától, azaz február 15-től egy hónapig lehet teljesíteni az úgynevezett monitoring adatszolgáltatással kapcsolatos kötelezettséget – olvasható a Magyar Agrárkamara legfrissebb felhívásában.

Az úgynevezett monitoring adatszolgáltatás lényege, hogy az ügyfélnek – a későbbiekben részletezett agrártámogatásokat felvevő gazdálkodóknak – a 2009. évi gazdálkodásával – pénzügyi kérdéskörben a 2008. évivel – kapcsolatos adatokat elektronikus úton kell megadnia. Erre február 15-től van lehetősége az Ügyfélkapun keresztül. Sokan ezt nem tudják teljesíteni, de február 15. és március 16. között ebben a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatához (GISZ) tartozó 202 tanácsadó sokat segíthet. A szakemberek megfelelő informatikai háttérrel és természetesen ismerettel rendelkeznek ehhez. Tavaly már az adatszolgáltatásra kötelezett csaknem 25 ezer gazdálkodóból több mint 6 ezren vették igénybe a kamarai tanácsadók segítségét. Az idén szintén fontos feladatot tölthetnek be a GISZ-es tanácsadókra.

A legfontosabb, amit tudni kell, hogy mely gazdálkodókra vonatkozik ez a kötelezettség? Csak azoknak a gazdálkodóknak kell most adatot szolgáltatniuk tavalyi tevékenységükről, akik valamely Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz (EMVA) köthető támogatást vettek igénybe, vagy jogerős határozattal rendelkeztek 2009 végéig. Ezen belül tavaly 32 jogcímen igényelhettek támogatást, például ide tartozik a Natura 2000, a képzési támogatás, vagy a KAT. (Így tehát például a nemzeti, vagy területalapú támogatások, a Top-up nem tartozik ide, mert ezeket más forrásból fizetik.)

Ezeket az adatokat csak elektronikus úton lehet megadni, vagyis levélben már nem lehet elküldeni az MVH-nak. Az e-bevallás pedig azt jelenti, hogy a gazdálkodónak az erre kialakított webes felületen az Ügyfélkapun keresztül kell adatait megadnia. Akinek ez valamilyen ok miatt nehézségekbe ütközik, annak érdemes a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatához (GISZ) tartozó 202 tanácsadót megkeresnie.

Az adatszolgáltatás azt a célt szolgálja, hogy a támogatást felügyelő szervezetek képet kapjanak arról, hogy a szubvenció mennyire segítette a gazdálkodó tevékenységét, miként is valósultak meg az EMVA célkitűzései az uniós források igénybevételével. Ezen értékeléseket az EU felé is továbbítani szükséges feldolgozást követően. Lényeges, hogy a gazdálkodónak minden évben csak az adatszolgáltatás évét megelőző évre – vagy pénzügyileg lezárt évre – vonatkozóan köteles adatot szolgáltatni.

Fontos tudni, hogy a monitoring adatszolgáltatás elmaradása esetén az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) akár 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot róhat ki.

monitoring mezőgazdaság bírság adózás Agrárkamara
Kapcsolódó cikkek