Cégvilág

Folytatódik a sztárpályázat

A felfüggesztés után hamarosan újraindítják az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) legnépszerűbb kiírását – jelentette be Kabai Anikó, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) illetékes irányító hatóságának osztályvezetője a Joint Venture Szövetség (JVSZ) szakmai tanácskozásán, kedden.

 Elmondta, hogy még a hónap végén újra meghirdetik az ÚMFT Gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) 2.1.1/A számú felhívását és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) tükörkiírását, tekintettel a vállalkozások körében tapasztalható nagy érdeklődésre.

A felfüggesztésre a beérkezett pályázatok nagy száma és a rendelkezésre álló keret valószínűsíthető kimerülése miatt került sor. „Január 29-i állapot szerint elérte a 100 százalékot a támogatási igény, s ez még tovább nőhet a postán feladott pályázatok beérkezésével” – indokolta a döntést az NFÜ szakembere.

Tavaly ugrott meg látványosan az érdeklődés a pályázat iránt: a szóban forgó GOP-kiírás és a KMOP párhuzamosan megjelent tükörkiírása 18 milliárd forintos keretére összesen 3871 pályázat érkezett be, s közülük 2855 kapott támogatást, együttesen több mint 50 milliárd forint értékben. A támogatási konstrukció iránti érdeklődés megugrásában a szakemberek szerint meghatározó szerepe volt annak, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen enyhébb feltételekkel nagyobb öszszegre és nagyobb arányú támogatásra pályázhattak a vállalkozások. A támogatási igények kielégítésénél éltek az ÚMFT-n belül a GOP javára végrehajtott 111 milliárd forintos forrásátcsoportosítás lehetőségével. Ebből a vállalkozások befektetéseit, fejlesztéseit ösztönző 2. prioritásra 105 milliárd forint jutott. Így ítélhettek oda tavaly több mint 50 milliárd forint támogatást, s írhatják ki idén február végén ismét ezt a pályázatot.

Kabai Anikó azt is bejelentette, hogy az NFÜ és az irányító hatóság a gazdaságfejlesztési pályázatok folyamatos nyitva tartására törekszik 2010-ben. „Tavaly még a válság alakította a GOP pályázati feltételeit, az idén már a válságkezelés, a konszolidáció, az új utak támogatása az alapvető cél” – hangsúlyozta az NFÜ szakembere. Jelenleg 13 gazdaságfejlesztési kiírásra lehet pályázni. Ezenkívül márciusban még három és májusban egy felhívás megjelenése várható 2010-ben. Márciustól pályázhatnak a közép- és nagyvállalatok komplex technológiafejlesztésre, munkahelyteremtésre és vállalati SaaS központok létrehozására és fejlesztésére.

Az eddig végzett munka eredményeit összegezve Ormosy Gábor, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) vezérigazgatója elmondta, hogy közreműködő szervezetként a két operatív program keretében összesen 9300 pályázat kapott támogatást, ennek együttes összege 280 milliárd forint, ebből több mint 73 milliárd a kifizetés. Ez utóbbi számra külön is felhívta a figyelmet: A kifizetések összege ötszörösére nőtt 2009 végére, elsősorban a nyerteseknek felajánlott 40 százalékos előleg lehetőség kiaknázása révén. Azt is bejelentette, hogy nagyobb szakmai segítségre számíthat a a nyertesek a projektmenedzsmentben és a visszaélések elkerülésére az ellenőrzést is szigorítani fogja a MAG Zrt.

GOP MAG Zrt. pályázat
Kapcsolódó cikkek