Cégvilág

Megegyezett a Vértesi Erőmű és Kapolyi László cége

Közel egymillió eurót fizetett Kapolyi László cége, a System Consulting az oroszlányi Vértesi Erőműnek, ezért az erőmű visszavonta a System Consulting elleni felszámolási kérelmét - mondta el Kapolyi László, a System tulajdonosa csütörtökön az MTI érdeklődésére.

"Mindkét félnek voltak követelései egymással szemben, ezek összevezetése után megállapodtunk egy közel egymillió eurós összeg kifizetéséről. Ezért a Vértesi Erőmű szerdán a bíróság előtt visszavonta a System elleni felszámolási kérelmet " - tette hozzá Kapolyi László.

Korábban Kapolyi László cége meg akarta vásárolni a Vértesi Erőművet, majd a tervezett adásvétel előtt röviddel az erőmű saját termelését meghaladó áramvásárlási szerződéseket írt alá. A lekötött energiát a System Consulting bevonásával akarták értékesíteni, azonban a cég gazdasági nehézségekre hivatkozva mégsem vette át az áramot.

A meghiúsult szerződések miatt az erőműnek a 2008-as mérlegben 8,2 milliárd forint számviteli tartalékot kellett képeznie, és a veszteségek miatt a társaság alaptőkéjét 9,7 milliárd forintról 0,5 milliárdra szállították le.

Az áramvásárlásról az erőmű nem tájékoztatta a tulajdonos Magyar Villamos Műveket, ezért az MVM leváltotta a cég vezetését, és az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt vizsgálatot kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Vértesi Erőmű és a System Consulting közötti viszony megromlása után mindkét fél követeléssel állt elő a másikkal szemben, illetve az erőmű az őt ért jelentős vagyoni hátrány miatt kezdeményezte a System felszámolását. Ezt vonta most vissza a megállapodást követően

Az ügyben további peres eljárások vannak folyamatban, ugyanis az áramkereskedők a Vértesi Erőművet perlik az elmaradt haszonért. Február 15-én a kormány 1,9 milliárdot juttatott a Vértesi Erőműnek, hogy az ki tudjon fizetni egy cseh áramszolgáltatónak megítélt kártérítést.

Az erőmű nehéz helyzetének további oka az áram árának csökkenése, mert a megtermelt áramot a vállalat kétszer annyiért tudja előállítani, mint amennyiért eladja. Az erőmű működéséhez havi kétmilliárd forint állami támogatásra van szükség, amelyet a kormány a Magyar Villamos Műveken (MVM) keresztül biztosít. A Vértesi Erőmű gazdasági értelemben jelenleg csődben van, viszont a kormány - foglalkoztatáspolitikai okokból - életben akarja tartani még egy ideig.

Vértesi Erőmű Kapolyi MVM
Kapcsolódó cikkek