Cégvilág

Megfenyegette a Google a Goojje-t

A Google felszólította kínai hasonmását, hogy ne használjon olyan emblémát, amely a keresőóriáséra emlékeztet.

A Shenzen kínai gazdasági lap jelentése szerint az amerikai óriásvállalat levelet írt a Goojje kínai kereső portálnak, amelyben közli: az általa használt embléma túlzottan hasonlít az övére és így megtévesztheti a felhasználókat, akik azt hihetik, a Google felhatalmazást adott a logó használatára – jelenti az AFP.

A Goojje-t a hírek szerint egy körülbelül húszfős csapat indította, miután kínai hackerek megtámadták a Google. A Google a támadást követően kilátásba helyezte, hogy elhagyja Kínát. Bár a portál látszólag a Google riválisának tűnik, a Goojje üzemeltetői üzeneteket adtak közre, amelyben maradásra bíztatták az amerikai óriáscéget.

A Goojje a Henan kínai üzleti lap szerint január 14-én kezdte meg működését. Az elnevezés többszörös szójátékot takar, hiszen a "jje" hangzó nővért jelent, míg a Google "gle" szótagjának jelentése báty. A Goojje keresési és közösségi szolgáltatásokat nyújt, kezdőlapja a Google-éhoz hasonló, emblémája pedig a Google és a legnépszerűbb kínai kereső, a Baidu logójának kombinációjának tűnik.

kereső logó Goojje Google kínai embléma
Kapcsolódó cikkek