Cégvilág

Megtévesztően valósághű netes kártevő érkezett

Hétről hétre más csomagolásban küldenek világgá szerzői egy számítógépes kártevőt, amely újra meg újra begyűrűzik a magyar netre is. Küldeményük most éppen a saját internet-szolgáltatónktól érkezett fontos és hasznos levélnek látszik, ám valójában egy rosszindulatú programot terjeszt – figyelmeztet a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája.

Ismét új színfolttal gazdagította kéretlen leveleink amúgy is tarka avarszőnyegét az a hacker-csapat, amely a szakmai körökben Trojan.FraudLoadnak nevezett számítógépes kártevőt zúdítja a világhálóra. Rosszindulatú programjukat az elmúlt hetekben előbb a DHL, a Facebook, majd a Microsoft nevében küldött levelekhez mellékelték.

"Most kimondottan testre szabott, és ezért még veszélyesebb csalit vetettek be. Üzenetük látszólag a saját internet-szolgáltatónktól érkezik" – mondta Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. Az angol nyelvű kéretlen levél arról "tájékoztat", hogy e-mail postafiókunk beállításai megváltoztak, és az új paramétereket a csatolt zip állományban találjuk. A hitelesség látszatát tovább növeli, hogy a hackerek a levél szövegébe a címzett domain-nevét is beillesztik. Aki kinyitja a csatolmányt, már meg is fertőződött.

A levélbe bújtatott kártevő, a Trojan.FraudLoad az úgynevezett trójai letöltők családjába tartozó rosszindulatú program. A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában káros programok, amelyek az internetre kilépve más rosszindulatú programokat töltenek le a gyanútlan áldozat gépére.

virusbuster e-mail trójai féreg spam
Kapcsolódó cikkek