Cégvilág

Buszgyártó "nagyhatalom" lehetünk

Ötvenmilliárd forintos kerettel rendelkező hitelprogramot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a hazai közlekedési vállalatok számára, hogy megújíthassák megöregedett járműparkjukat; az erről szóló kormányhatározat a napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben – értesült a Világgazdaság.

Az MFB Közösségi Közlekedési Hitelprogram akár ezer busz lecserélésére is elegendő forrást nyújthat. A buszbeszerzések felpörgése kitörési lehetőség lenne a zömmel a belföldi piacra termelő magyarországi buszgyártók számára. A cégek nagy része mostanság azzal kénytelen ugyanis szembesülni, hogy csak kis darabszámú beszerzésekre írnak ki tendereket belföldön, és azok elbírálása során is előfordulhatnak bonyodalmak.

„A jelenlegi helyzetünk nem túl jó a függőben lévő Volánbusz-tender miatt, amelyből már többször kizártak minket, és amely még most is folyamatban van. A pályázat elhúzódása miatt az idei első negyedévben csupán néhány buszt gyártottunk, ez kis túlzással csak a villanyszámla kifizetésére nyújt elég bevételt számunkra” – mondta például a Világgazdaságnak Mogyoróssy Tibor, az Alfa Busz Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója.
 
A közbeszerzési eljárás bizonytalanságai miatt az Alfa Busz már korábban jelezte csoportos létszám-leépítési szándékát a munkaügyi központnak, a 150 érintett dolgozónak bármelyik pillanatban felmondhatnak. Tavaly azonban még jól ment a cégnek. „A termelési és az értékesítési adataink szempontjából csúcsév volt 2009, összesen 150 buszt gyártottunk és adtunk el” – mondta Mogyoróssy Tibor.

A cég túlnyomórészt a hazai piacon értékesíti a járműveket, az exportjuk aránya tíz százalék körüli, és főképp a régiós országokba irányul. A győri Kravtex Kft. is elsősorban a hazai piacra szállít, így a forgalma is szinte kizárólag a helyi közlekedési vállalatok (BKV, a nagy vidéki városok társaságai), illetve a Volánok megrendeléseitől függ. „Tavaly összesen 128 buszt gyártottunk – néhány darabbal többet, mint 2008-ban – zömmel a hazai Volán vállalatok részére” – mondta a Világgazdaságnak Krankovics István, a vállalat ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a válság első teljes évét viszszaesés nélkül megúszták, a gazdálkodásuk nyereséges volt, de az idei évi kilátásaik bizonytalanok.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

buszgyártás Kravtex busz hitel Volán Alfa Busz MFB
Kapcsolódó cikkek