Cégvilág

Forradalom zajlik a szemünk előtt

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a kiadók tulajdonosai a gazdasági válságra hivatkozva tovább szigorítják a munkakörülményeket, emiatt szakmailag is súlyos veszélybe kerültek a megyei napilapoknál dolgozó újságírók. Ugyan a hirdetés valóban kevesebb a megyei újságokban, de az olvasottság az átlagosnál kisebb arányban csökkent.

 Bár a válság és az interneten ingyen elérhető hírek miatt szinte minden napilapból kevesebb fogy, mint korábban, egy felmérés szerint a megyei lapok olvasottsága mégsem csökken. Az újságokat ugyanis átadják egymásnak az emberek - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Nemcsak vásárlókból, hanem hirdetőkből is kevesebb van – mondja az egyik érintett, a Somogyi Hírlap vezetője. Árpási Zoltán, főszerkesztő szerint vannak bizonyos szektorok, például az autókereskedők és a kisvállalkozások, amelyek egyszerűen nem jelennek meg a lapban, mert gazdaságilag olyan helyzetbe kerültek, hogy nem tudnak hirdetni. Árpási szerint ugyanakkor nem számottevő az eladott páldányszám csökkenése. A Somogyi Hírlap esetében mindössze egy-két százalék a visszaesés. Emiatt Kaposváron egyelőre sem elbocsátásokban, sem fizetéscsökkenésben nem gondolkodnak. Egyelőre a kiadások racionalizálásán gondolkodnak.

A médiakutatók egyébként a nyomtatott sajtó és az online média versenyére hívják fel a figyelmet. Amerikában például van olyan lap, amelynek megszüntették a papíralapú kiadását és csak elektronikusan jelenik meg.

Forradalom zajlik ezen a területen - a technológia lehetővé teszi, hogy akár mobiltelefonunkon olvassunk híreket a webről. Ráadásul, míg az újságokért fizetni kell, addig az internetről ingyen kapjuk a híreket. Bár világszerte folyamatosan vannak próbálkozások az online média fizetőssé tételére, de ez nem mindenhol sikeres.  

megyei lapok lappiac média
Kapcsolódó cikkek