Tegnap 8 tagúvá bővült az orosz Gazprom által kezdeményezett Déli Áramlat gázvezeték vállalkozás, erről Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és horvát kollégája, Jadranka Kosor tárgyalásai után írt alá szerződést Szergej Smatko orosz energiaminiszter és Djuro Popijac horvát gazdasági, munkaügyi és vállalkozási miniszter, írja a The Moscow Times. A vezeték horvátországi szakaszának építésére egy 50-50 százalékos orosz-horvát tulajdonú vegyes vállalatot hoznak létre, de Kosor tájékoztatása szerint még számtalan részletet kell tisztázni.



A projektnek már Bulgária, Szerbia, Magyarország, Görögország és Szlovénia is a tagja, ezen országok állami cégeivel a Gazprom már korábban megállapodott a Horvátországban létrehozandóhoz hasonló projektcég alapításáról. A projektcégek felelnek majd a beruházás előkészületeiért, kivitelezéséért és a vezeték üzemeltetéséért is. Magyarországon a munka a Déli Áramlat Zrt-é. A cső Fekete-tenger alatti szakaszát Oroszország és Olaszország fektetné le. Tavaly decemberben a francia EDF villamos energia ipari csoport is csatlakozott a vállalkozáshoz, amelyben Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese szerint a Gazprom részesedése 50 százalék alá mehet, hogy helyet csináljanak az EDF-nek.

Horvátország előző kormánya elutasította a Déli Áramlathoz való csatlakozást, mert Krk-szigeti LNG terminálja építésére készült. A mostani hírből nem derül ki, hogy a mostani megállapodás hogyan hat a cseppfolyós földgáz kikötő előkészületeire. 

"Horvátországnak új gázvásárlási szerződése lesz Oroszországgal, a meglévő megállapodás ugyanis jövőre lejár”, jelentette be Kosor. Horvátország az eddiginél több orosz gázt szeretne venni. Jelenleg évi 3,2 milliárd köbméter gázt használ fel, 60 százalékát saját maga termeli, a többit Oroszországtól vásárolja.

A horvát miniszterelnök szerint megállapodtak abban is, hogy összekapcsolják a Barátság és az Adria olajvezetékeket.