Cégvilág

Közbeszerzések: Arccal a kis cégek felé

Válságtanácskozást tartottak tegnap Németországban a pénzügyi szektor és a vállalatok képviselői a gazdasági miniszter kezdeményezésére a hitelhez jutási feltételek javításáról.

Ez is mutatja, hogy a kis- és középvállalati szektor finanszírozási gondjai távolról sem tekinthetők magyar sajátosságnak. A külföldi törekvésekkel is párhuzamba állítható tehát, hogy a Vállalkozók és Munkaadók Szövetsége hétfői budapesti rendezvényén Demján Sándor és Orbán Viktor többek között a kkv-k megerősítéséről, illetve a magyar cégek „helyzetbe hozásáról” állapodott meg a közbeszerzési eljárások során.

Az biztos, hogy nem minden a jogszabályokon múlik: a magyar közbeszerzési törvény (végrehajtási rendeletek nélkül is) 79 oldal, s szakértők szerint olyan bonyolult, hogy szinte lehetetlen az összes előírás pontos betartása. Dániában és Hollandiában viszont nincs is nemzeti közbeszerzési törvény, csak a keretjellegű EU-s előírásokat alkalmazzák – nincs is vitájuk Brüsszellel egy-egy művelet megítélésében (ellentétben hazánkkal).

A kkv-k közbeszerzési lehetőségeinek javítása ennek dacára sok fejlett országban is napirenden van. Még a tőkebőséggel jellemezhető Egyesült Államokban is arról vitázik a törvényhozás, hogy (Barack Obama elnök előterjesztésének megfelelően) létrehozzanak-e egy harmincmilliárd dolláros kisvállalkozás-támogatási programot.

A napokban pedig az Európai Unióban állapodtak meg egy új mikrohitelprogram beindításáról.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

közbeszerzési törvény kkv-k közbeszerzés keretjellegű EU előírás
Kapcsolódó cikkek