Cégvilág

Légitársaságok: Három hónap és minden rendben lesz

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) a mai bejelentés szerint úgy látja, hogy két-három hónapon belül a válság előtti szintre áll vissza a légiforgalom.

Giovanni Bisignani, az irányadó iparági szervezet elnöke ma bizakodásának adott hangot. Az IATA optimizmusát a légiközlekedés hagyományosan leggyengébb hónapjában, februárban mért eredmények erősítik. Eszerint az előző hónapban 9,5 százalékkal magasabb volt az utasforgalom, mint az előző év azonos időszakában. A repülőgépek így átlag 75,5 százalékos telítettséggel indultak, ami rekordnak számít február hónap tekintetében – jelenti a Reuters.

Az IATA ennek megfelelően arra számít, hogy két-három hónapon belül a válság előtti szintre áll vissza a forgalom, igaz, a szektornak két évnyi visszaesést kell pótolnia. A szövetség becslései szerint a világ teljes áruforgalmának 30 százalékát bonyolítják légi úton. A légi csomagszállítás még a személyszállításnál is nagyobbat bukott az elmúlt hónapokban, ugyanakkor februárban 26,5 százalékkal nőtt a kereslet. További 3 százalékos emelkedés szükséges ahhoz, hogy a csomagszállítási üzletág ismét elérje a válság előtti szintet.

A 230 légitársaságot tömörítő szervezet mérései szerint a szektor teljesítményének javulása erős eltéréseket mutatott régiók szerint. A legkevésbé Európában és Észak-Amerikában nőtt a kereslet, míg a legnagyobb, 25,8 százalékos növekedést a Közel-Keleten működő cégek könyvelhették el

Bisignani légitársaság utasszállítás légiszállítás IATA
Kapcsolódó cikkek