Cégvilág

Mi okozhatja az Állami Egészségügyi Központ "halálát"?

Hideg zuhanyként érte a Pécsi Tudományegyetemet: úgy integrálták a városban működő megyei kórházzal, hogy az egészségbiztosító nem rendelt többlet-teljesítménykeretet számukra a megnőtt feladatokkal arányosan.

Erről az IME egészségügyi szaklap konferenciáján számolt be Endrei Dóra, a tudományegyetem orvos-igazgatója. Mivel a tb csak az engedélyezett teljesítményeket finanszírozza, ami jócskán alatta marad a betegforgalomnak, az intézmény adóssága halmozódik.

Amúgy az integráció helyes irány, hiszen megvalósulásával kivédhetők a párhuzamos ellátások, a jelenlegi tizenhét telephely ugyanis – az uniós források felhasználásával – ötre csökken majd, ez tetemes megtakarítást hozhat az egyetemnek.

Ezt erősítette meg Kókay András, az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) gazdasági igazgatója. Két éve a Honvéd-, a MÁV- és a Szabolcs utcai kórház összevonásával jött létre az ÁEK. Korábban 40-42 milliárd forint működési költségvetésből gyógyított a három intézmény, az idén 26 milliárd az integrált kórház évi költségvetése.

Kókay András szerint ez annak ellenére következett be, hogy heti 168 órában fogadják a betegeket, s az ellátottak száma 800 ezerrel, 1,2 millióra nőtt. Az ÁEK „halálát” az okozhatja, hogy az egészségpénztár 54 százalékkal csökkentette a finanszírozott gyógyítási teljesítménykeretüket, pedig az integrációval a rendészeti intézményekben dolgozók mellett területi ellátási kötelezettségük is nőtt, s ügyeleti szolgálatot is adnak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

ÁEK honvéd Állami Egészségügyi Központ szabolcs integráció tb teljesítménykeret MÁV kórház
Kapcsolódó cikkek