A projekt 50–100 millió forint közötti beruházást igényel, ez fele-fele arányban oszlik majd meg a két társaság között. Az innovációs központ várhatóan a nyár elejétől indul, de az ott folyó munkára épülő első szolgáltatások már az idén megjelenhetnek a Telekom kínálatában – válaszolta lapunknak Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. A központban olyan internetprotokoll-alapú fejlesztéseket végeznek majd, amivel a távközlési csoport a vállalatok számára tud újfajta szolgáltatásokat nyújtani.
Ilyen lehet például a video- és a csoportmunka jellegű kommunikáció, illetve a virtuális adatközponti technológia, de idesorolhatók az e-egészségügyi, illetve az intelligens energiamérőkkel kapcsolatos fejlesztések is. A központ tevékenységébe a Magyar Telekom rendszermérnökei és termékfejlesztői is bekapcsolódnak, az ott folyó munka kiterjed majd a tesztelési és képzési lehetőségekre is – mondta Papp István, a Magyar Telekom vállalati ügyfelekért felelős vezérigazgató-helyettese. Úgy véli, a vállalati kommunikáció folyamatosan átalakul, terjed a mobilinternet, a videokommunikáció, az online céges csevej kiváltja az elektronikus levelezést is.
A központban felállítandó TelePresence virtuális tárgyaló révén a szakemberek a világ több mint 200 városával teremthetnek kapcsolatot és férhetnek hozzá a Cisco nemzetközi termék- és szolgáltatásfejlesztési szakértői erőforrásaihoz – húzta alá Kaan Terzioglu, a Cisco régióért felelős elnökhelyettese. Hozzátette, a technológiát ők is intenzíven használják, ezzel évi 500 millió dollárt tudtak megspórolni az utazási költségeken. Ilyen virtuális tárgyalóból egyébként már kilenc működik a Telekomon belül, további ötöt terveznek még országosan az idén. Ezek eddig a belső igényeket elégítették ki, de hamarosan meglesz a lehetősége annak, hogy a szolgáltatást külső cégeknek is felajánlják.
A két társaság között nem új keletű az együttműködés, a közös munka révén már eddig is számos újdonság látott napvilágot. A most bejelentett innovációs központ az új szolgáltatások fejlesztéséhez és piacra jutásának felgyorsításához járul hozzá – emelte ki György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. VG