Cégvilág

A közösségi oldalak vonzóbbak, mint a felnőtt tartalom

A z elmúlt évben jelentősen átalakult az egyes cél csoportok internethasználata, illetve a fogyasztott tartalom jellege is.

Miközben folyamatosan nő az interneteléréssel rendelkezők száma (ezen belül kiemelten az otthoni hozzáféréssel rendelkezőké) a demográfiai megoszlásuk alig változik, mindössze a szakmunkás végzettségűek arányának kismértékű növekedése észlelhető derül ki gemius/Ipsos Audience online közönségmérési rendszerből.

Ezzel szemben a tartalomfogyasztásnak az online eltöltött idővel jellemezhető intenzitása már jelentős átalakuláson ment keresztül: míg a legtöbb célcsoport online tartalomfogyasztással töltött idejének átlaga csak kis mértékben növekedett, illetve az 50 év felettiek esetében még csökkent is, addig a 18-29 évesek, a szakmunkás végzettségűek, illetve általában az intenzív (havonta legalább 21 napon internetezők) online tartalomfogyasztásában egyértelmű és markáns növekedést figyelhetünk meg. Csökkenés figyelhető meg a munkahelyi internetezésben.
 
A változás magyarázata a részletekben rejlik: az elmúlt év legnagyobb nyertesei a klasszikus közösségi oldalak és videómegosztók, míg a vesztesek a felnőtt tartalmat és az online játék lehetőségét kínáló weboldalak. E két utóbbi kategória weboldalai felhasználóinak száma gyakorlatilag stagnált az elmúlt évben, tehát a friss – feltehetően óvatos – belépők elkerülték ezeket a tartalmakat.

De a már meglévő közönség fogyasztása is csökkent: jelentősen csökkent az ilyen jellegű oldalakon eltöltött idő csaknem minden célcsoport esetén, kivételt jelentenek ez alól az 50-59 évesek. Érdekesség, hogy a nők aránya a felnőtt tartalmat kínáló oldalakon néhány százalékpontos növekedést mutat és már az átlagosan eltöltött idő tekintetében sincs eltérés a férfiakhoz képest.

Ezzel szemben a közösségi és videómegosztó oldalakon csaknem minden célcsoport esetén növekedést látunk mind a közönség számában, mind pedig a használat intenzitásában.  A videómegosztó oldalak használatának intenzitása leginkább a 18 év alatti korosztályban nőtt igazán jelentősen, de a kicsit idősebb korosztályokban is komoly növekedésnek lehetünk tanúi.

Az adatokból látható, hogy a 30-39 éves korosztály most kezdi „felfedezni” a videómegosztók világát. A hírportálok híreinek olvasásával töltött idő kisebb „válságot” mutat a 40-49 évesek körében és szintén egy kisebb hullámvölgyet láthatunk a klasszikus közösségi oldalakon töltött idő mutatónál is. Az adatokból úgy tűnik, hogy ez a kismértékű „elfordulás” leginkább a fórumoknak, blogoknak és a videómegosztóknak kedvezett.

videómegosztó felmérés internet felnőtt tartalom korosztály Ipsos tartalomfogyasztás közösségi oldal adat Gemius internethasználat
Kapcsolódó cikkek