Cégvilág

Egyedül is megy az Airbus gyártójának?

Az EADS nyugat-európai konzorcium bejelentette, hogy egyedül tesz ajánlatot egy 35 milliárd dolláros szerződés elnyerésére, amelynek alapján légi üzemanyag-felöltést végző szállító repülőket gyártana az amerikai légierőnek.

Az EADS és amerikai partnere, a Northrop Grumman a múlt hónapban feladta a szerződés elnyerésére vonatkozó tervét, arra hivatkozva, hogy a döntéshozók elfogultak velük szemben. Azzal érveltek, hogy a tender feltételei az amerikai Boeing-csoportnak kedveznek. Az EADS azt követően szállt be ismét a versenybe, hogy az amerikai kormány május 10-ig meghosszabbította az ajánlattétel határidejét – jelenti a BBC.

Az EU jelezte, hogy a tendereztetési folyamatot "igen szoros" figyelemmel kíséri, mivel Brüsszel már korábban jelezte, hogy "rendkívüli aggodalmat" keltene, ha az EADS-ot megakadályoznák abban, hogy korrekt t ajánlatot tegyen egy fontos amerikai védelmi szerződés elnyerésére. A cég most önállóan pályázik a tankerek építésére.

2008 februárjában az európai konszern már elnyerte a szerződéskötés lehetőségét, amelyet azonban a Boeing megtámadott, így azt törölték. Washingtonban jelentős a politikai ellenállás az európai részvétellel szemben, hiszen az EADS gyártja a Boeing riválisát, az Airbust.

Airbus szerződés Northrop Gumman tanker Boeing EADS
Kapcsolódó cikkek