Cégvilág

Gartner: "Válság másnaposság", de több pénz IT-ra

A Gartner felfelé módosította az idei évben várható infokommunikációs költésekre vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a cégek egyelőre főleg kis üzleteket kötnek.

A Gartner pozitívabb képet fest az IT helyzetéről, mint három hónappal ezelőtt. Akkor azt jósolta, hogy az idei évben 4,6 százalékkal, 3,36 trillió dollárra emelik a cégek az infokommunikációs eszközökre fordított költéseiket. Most az elemző cég azt állítja, hogy a növekedés 5,3 százalékos, az összeg pedig 3,39 trillió dollár lesz - írja a The Register.

Richard Gordon kutatási alelnök szerint szilárd növekedés várható 2010-ben az IT piacon, ugyanakkor a növekedésből csaknem 4 százalékpontot a dollár múlt évhez képest várt gyengülése tesz majd ki. Az elemzők az előző év adatait is kissé felfelé javították: a korábban becsülthöz képest kevésbé, 12,5 százalékkal csökkent a hardverre fordított összeg 2009-ben. Szoftverekre 2,1 százalékkal, IT szolgáltatásokra 4 százalékkal költöttek kevesebbet a cégek.

Ami az idei évet illet, a Gartner 5,7 százalékkal magasabb hardver-költéssel számol, ez jelentős javulás a januárban becsült 1,6 százalékhoz képest. Szoftverekre 5,1 százalékkal többet költenek majd a vállalatok, ugyanennyivel növekedhet az IT szolgáltatásokra fordított összeg nagysága is. A Gartner emellett leszögezi, hogy az ügyfelek továbbra is "válság másnaposságtól" szenvednek, ezért gyors, kis volumenű üzleteket keresnek, amelyekkel csökkenthetik költségeiket.

becslés Gartner hardver költés IT szoftver üzlet
Kapcsolódó cikkek