Cégvilág

Korrupció - Házkutatás a Hewlett-Packard irodájában

Orosz nyomozók Moszkvában házkutatást tartottak a Hewlett-Packard (HP) amerikai csúcstechnológiai konszern moszkvai irodájában.

A The Wall Street Journal értesülése szerint német és orosz nyomozók azt az állítást vizsgálják, miszerint a HP 8 millió dollár összegű kenőpénzt fizetett egy 47,8 millió dolláros szerződés elnyerése érdekében – írja a Computerworld.

Az ügylet 2003 augusztusáig nyúlik vissza. A HP szóvivője megerősítette, hogy az amerikai konszern moszkvai irodájában házkutatást tartottak. "A vizsgálat olyan, feltételezett bűnügyet érint, amely csaknem hét évvel ezelőtt történt, és azt többnyire olyan alkalmazottak követték el, akik már nem dolgoznak a HP-nak. Teljes mértékben együttműködünk a német és az orosz hatóságokkal és továbbra is folytatjuk saját belső vizsgálatunkat" - tette hozzá a szóvivő.

Az amerikai üzleti lap névtelen forrásokra és német bírósági dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a német ügyészség törvénytelen kifizetések és az azokat rejtő cégek egész hálózatát vizsgálja többek között az Egyesült Államokban, Svájcban, és Lettországban. A HP vélhetően decemberben értesült a nyomozásról, amikor a német és svájci hatóságok tíz, a cégnél dolgozó elkövető ellen adtak ki letartóztatási parancsot.

HP házkutatás korrupció
Kapcsolódó cikkek