Cégvilág

Stagnál a gyógyszerfogyás - Sérelmezik az elemzést a gyártók

Sérelmezi a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz), hogy a PricewaterhouseCoopers (PwC) úgy készített és publikált gyógyszeripari gyorselemzést a múlt héten az ágazatról, hogy a felmérésről több meghatározó tagvállalatuknak nem volt tudomása.

A gyorsjelentés szerint a hazai gyógyszeripari vállalatok nagy része árbevétel-növekedésre számít az idén. Egy tavaly decemberben végzett kérdőíves vizsgálatra hivatkozva azt állítják a PwC elemzői, hogy a nekik nyilatkozók háromnegyede a múlt évi ötszázalékos piacbővülés után az idén árbevétel-növekedésre számít.
A Sanofi-Aventis/Chinoin kommunikációs vezetője egyetért az elemzők azon megállapításával, hogy nem elég transzparens és nagyon lassú az orvosságok társadalombiztosítási listára kerülése. Ám Rózsa Iván szerint különösen a nem vényköteles gyógyszerek körében a gyógyszerforgalom visszaesésére kell számítani. Ennek oka, hogy – vélhetően a komolyan vett védőoltások következtében – egyelőre elmaradt az idei év elejére jelzett influenzajárvány. Az emiatt bekövetkezett forgalomkiesést valószínűleg nem ellensúlyozza, hogy az emberek ismét több egészségvédő készítményt, vitamint vásárolnak.
Elhatárolódik az elemzők megállapításától a Richter Gedeon Nyrt. – jelentette ki lapunknak Beke Zsuzsa kommunikációs vezető, aki szerint ebben az évben – elsősorban a kedvezőtlen jogszabályok miatt – stagnálásra számítanak. Úgy véli: ha életbe lépne az a rendelet, amely szerint az öt legolcsóbb európai árhoz kellene szabni a hazai cégek termékeinek árát, az negatívan hatna az exportra. Eltérő tb-támogatást működtető országok árrendszerét egyébként sem lehet öszszevetni – tette hozzá.
A hazai vállalatok azt várják az új kormánytól, hogy a megfelelő helyén kezelje a jelentős kutatás-fejlesztést generáló iparágat – mutat előre Rózsa Iván. Ennek jó eszköze lehetne, ha mielőbb eltörölnék azt a speciális különadót, amelyet a tb támogatásával forgalmazott gyógyszerek után kell befizetniük. Remélik, hogy az új kormánnyal tovább folytatják majd e témáról is a párbeszédet – tette hozzá.
Barsi Éva, a PwC gyógyszeripari csoportjának vezetője kérdésünkre elmondta: széles körben küldték ki a kérdőívet, ám csak a válaszoló cégek adatait dolgozhatták föl. NTE

VG-->

gyógyszerfogyás gyógyszeripar sanofi-aventis/Chinoin elemzés
Kapcsolódó cikkek