Cégvilág

Újdonság: Különleges festék magyar cégtől!

A magyar mellett a szlovák piacra is megkapta a Du Pont Teflon márkanév használati jogát az amerikai Du Pont konszerntől új fejlesztésű festékcsaládja számára a Poli-Farbe Vegyipari Kft.

A két fél fejlesztői által létrehozott, Teflon bázisú Poli-Farbe Neo festékcsalád, ugyanakkor nem áll egyedül a világpiacon: hasonló, Teflon felületvédő technológia már több mint 70 országban kapható és mindenhol jelentős üzleti sikereket hozott a gyártóknak - mondta el a Poli-Farbe ügyvezetője, Szabó Antal, remélve, hogy többszáz millió forintos befektetésük a válság ellenére is megtérül 2-3 éven belül. Magyarázatul hozzá fűzte, hogy a Teflon felületvédő adalékkal kezelt festékek nemcsak szép felületeket biztosítanak, de könnyebben tisztíthatóak és jobban ellenállnak a szennyeződéseknek is.

A festékeivel a Magyar Termék Nagydíjat már hat alkalommal elnyert festékgyár és a DuPont öt évre szóló üzleti megállapodást kötött, így Szabó Antal a válság ellenére is az elmúlt évi bevétel megismétlését várja 200 fős gyárától. A kft. a tavaly előtti 5,6 milliárd forintot követően 6,2 milliárd forintos árbevételt ért el az elmúlt évben, miközben a magyar festékpiac legtöbb szereplője jelentős likviditási gondokkal küzd. A Kecskemét-közeli Bócsán működő üzem tavaly 36 ezer tonna festéket állított elő és szállít a magyar, a szlovák és a román piacra, miközben a 2008-as mennyiség csak 33 ezer tonna volt.

A Poli-Farbe négy éve Brassóban, három éve pedig Nyitrán létrehozott kereskedelmi leányvállalata együttesen a forgalom 11 százalékát hozza. A forgalom annak révén bővül a válság ellenére is, hogy négy mérnök folyamatosan fejleszt új termékeket a kereslet változó igényeinek a kielégítésére.

A két évtizede 20 ezer forinttal indult társaság hat saját márkanévvel van a piacon, és legutóbb tavaly tavasszal fordított több tízmillió forintot gyártóberendezések vásárlására. Ez annál is inkább szép eredmény a családi vállalkozástól, hogy 2001-ben leégett a cég hígítógyártó üzeme és tartályparkja, s csak két év múlva kezdődhetett újra a fejlődés.

Az idei év végére készül el a bócsai telephelyen épülő  ötezer négyzetmétereslogisztikai központ, amely 270 milliós költségvetésének 30 százalékát teszi ki az uniós támogatás.

Joyce DeVoe, a Du Pont márkalicenc igazgatója mai tájékoztatóján elmondta: a világcég a Poli-Farbéhoz hasonló feltörekvő helyi vállalatokkal keresi az együttműködést, amelyekkel további Du Pont adalékanyagok használatáról köthet megállapodást a jövőben.

A Du Pontról

A 26,1 milliárd dolláros forgalmú DuPont vegyipari óriásvállalat részt vesz az űrtechnológiák fejlesztésében, a korszerű szálgyártásban és a vegyszerek, festékek fejlesztésében-előállításában is. Több ezer világszabadalma között vannak olyan - ma már általánosan ismert - márkanevek, mint a Kevlar, Teflon, Nomex és Tyvek.

festék Poli-Farbe Bócsa Du Pont Teflon költség
Kapcsolódó cikkek