Cégvilág

BP: Megállítjuk az olajfoltot, csak nem tudjuk, mikor

A British Petroleum (BP) vezetője ma közölte: biztosak abban, hogy biztosan megfékezik az olaj ömlését a Mexikói-öbölben, csak éppen nem tudják, hogy mikor.

Tony Hayward a BBC-nek nyilatkozva csatához hasonlította az olajfolt megállításáért folyó harcot, és biztosított afelől, hogy megnyerik majd a csatát. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy ez mikor következhet be és a művelet költségeit sem becsülte meg – jelenti az AP.

A vállalat jelenleg egy 100 tonnás acél-beton szerkezetet próbál a fúrótorony roncsára helyezni, hogy a tenger mélyéről kitörő olajat ennek segítségével a partra szivattyúzza. A létesítmény április 20-án robbant fel, tizenegy munkás halálát és egyelőre felbecsülhetetlen természeti kárt okozva. A BP tegnap elismerte, hogy az eredetileg becsültnél tízszer nagyobb mennyiségű olaj ömlik naponta a tengerbe.

A cég részvényeinek árfolyama 15 százalékot csökkent a baleset óta, ugyanakkor a vezérigazgató biztos abban, hogy a helyzet nem okoz jelentős kárt a BP hírnevének. Hayward úgy fogalmazott: nem ítélhetik el vállalatát egy olyan balesetért, amely valójában nem az ő hibájuk. A BP mindvégig hangsúlyozta, hogy teljes egészében megtéríti az olajfolyás okozta kárt. Az összeg hatalmas lehet, hiszen jelenleg négy amerikai államot érint a szennyezés és Washington mindent elkövet, hogy a járulékos károkat is megtérítse a cég, beleértve a régióban élő halászok kieső bevételeit.

olajfolt Hayward olaj kártérítés BP
Kapcsolódó cikkek