Cégvilág

Exkluzív! - Milliárdos bírság várhat az építőipari cégekre

Az utóbbi időszak legnagyobb - milliárdos nagyságrendű - bírságát szabhatja ki a GVH Versenytanácsa, ha bebizonyosodik a vasútépítő kartell, amelyben a hazai építőipari cégek krémje érintett.


A hivatal még 2007 novemberében indított eljárást a Vegyépszer, a Strabag, a Szentesi Vaútépítő, a Swietelsky-Mávépcell, a Hídépítő Zrt., a Hídépítő Speciál Vízi és Robbantási Munkák Kft.,  a Wiebe Hungaria Vasútépítő, a Hochtief Construction AG., a Középszolg Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Gránit Hungária Építőipari és Szolgáltató Kft., a Resonator Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. és a Kelet-Út Építőipari, Beruházó és Szállítmányozó Kft. ellen.

A versenyhatóság rendelkezésére álló adatok alapján feltételezte, hogy a felsorolt vállalkozások 2006-2007-ben a MÁV és a Nemzeti Autópálya Zrt., valamint jogutódja a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. által a magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodtak a győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról.

A feltételezett megállapodások a szerepek elosztásán túl valószínűleg azt eredményezték, hogy a vállalkozások a tendernyertes pályázataikban a korábbi hasonló munkák átlagárait jelentősen meghaladó egységárakat tudtak alkalmazni, ami adott esetekben jelentős felárat eredményezett számukra. Az ügyet a jövő csütörtökön tárgyalja a versenytanács.

Középszolg Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Resonator Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. építőipari Beruházó és Szállítmányozó Kft. Strabag Hídépítő Speciál Vízi és Robbantási Munkák Kft. Swietelsky-Mávépcell Hochtief Construction AG. Kelet-Út Építőipari Gránit Hungária Építőipari és Szolgáltató Kft. bírság GVH Szentesi Vaútépítő Wiebe Hungaria Vasútépítő Hídépítő Zrt. kartell Vegyépszer
Kapcsolódó cikkek