Cégvilág

Ismét feketében a Toyota

A Toyota az értékesítések növekedésével profittal zárta a negyedévet és javított a teljes üzleti évre vonatkozó kilátásain is.

Január és március között a Toyota 112 milliárd jennyi profit gyűjtött, míg az előző év első negyedévében a japán cég még 766 milliárd jenes veszteséget könyvelt el. Az árbevétel a tavalyi negyedéves 3,54 trillió jenről 5,28 trillió jenre növekedett. A március 31-vel végződő üzleti évben a Toyota 209 milliárd jenes hasznot termelt, ami drasztikus javulás az előző évhez képest. Az előző pénzügyi év a Toyota 1937-es alapítása óta a legrosszabb eredménnyel, 437 milliárd jenes veszteséggel zárult - jelenti az AP.

A világ legnagyobb autógyára a pozitív negyedéves hírek mellett felfelé módosította az évre vonatkozó kilátásait is. 2011 márciusáig 48 százalékos profitnövekedéssel kalkulál az autógyár, a haszon így a várakozások szerint 310 milliárd jent tesz majd ki.

Az autóóriás annak ellenére bizakodó, hogy az elmúlt hónapok visszahívási sorozata jelentősen visszavetette az eladásokat. Március végéig a cég 70-80 milliárd jent veszített az elmaradó értékesítések miatt, és mintegy 100 milliárd jent fordított a visszahívással kapcsolatos költségekre. A Toyota nem nyilatkozott arról, mekkora kárral számol a mostani üzleti évben, de közölte: mintegy 80 milliárd jent különít el az eladásokat serkentő kedvezmények finanszírozására.

A Toyota márciusban 876 126 autót adott el, 26,3 százalékkal többet, mint tavaly. Ezzel párhuzamosan 82,2 százalékkal növekedett a termelés, amely így elérte a 860 534 darabot az előző hónapban. A március végével záruló teljes évben viszont 7,24 millió Toyota talált gazdára, 4 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A jelenlegi pénzügyi évben a japán gyártó 7,29 millió gépkocsi értékesítésére számít.

eladás negyedév profit Toyota árbevétel autógyár üzleti év értékesítés
Kapcsolódó cikkek