Cégvilág

Káoszt hagyott maga után a HospInvest

Barátságtalan gesztusnak tartják az egri Markhot Ferenc megyei kórház működtetői, hogy a Borsod megyei kórház néhány hete járóbeteg-szakrendelőket nyitott Egerben. Az előbbiek szerint nem volt szükség új rendelőkre, a miskolci kórház vezetője viszont azzal érvelt: senkitől nem vettek el semmit.

Kardiológia, neurológia, idegsebészet és ortopédia – heti nyolcvan órában e szakrendeléseket indította el április közepén – éppen a parlamenti választás két fordulója között – Egerben a Borsod megyei kórház.

Az egri önkormányzat, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat – amelyben a Fidesz–KDNP frakciója tagja Csiba Gábor miskolci kórházigazgató is – társulási szerződést kötött annak érdekében, hogy a négy szakrendelés elindulhasson a hevesi megyeszékhelyen.

A havi nyolcvanórás rendelési időt – ami napi négyórás rendelésnek felel meg – a miskolci kórház a saját keretéből adta át az egrieknek, a betegellátás havi hatmillió forintos költségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza: ebből fedezik a tizenkét orvos munkadíját és a rezsiköltségeket.

Csiba Gábor a Népszabadságnak azt mondta: egy évvel ezelőtt megkérték az engedélyeket az új szakellátás beindítására, ám az illetékes tisztiorvosi hivataloknál elhúzódott az ügyintézés. Hozzátette: amikor az egri Markhot Ferenc megyei kórházat 2008 őszén átvette a HospInvest Zrt., sok beteg és orvos elhagyta az intézményt.

– Az Egerben elindított szakellátással nemcsak a betegeknek, de azoknak az orvosoknak is segítünk, akik annak idején ellenezték a HospInvest hatalomátvételét, és emiatt elvesztették állásukat – mondta Csiba Gábor, aki hozzátette: korábban harminc olyan dolgozót – orvosokat, műtősöket, ápolókat – vett át a miskolci kórház, akik nem írták alá a HospInvesttel a munkaszerződésüket.

Az egri járóbeteg-szakrendeléseken is olyan orvosokat alkalmaztak, akik kiszorultak az egri kórházból, velük továbbra is szolidaritást vállalnak – tette hozzá. Csiba Gábor közölte: az egri szakrendelésekre átadott óraszámot nem a miskolci betegektől veszik el, ott a járóbetegellátás óraszáma megfelelő.

Sós Tamás, az egri Markhot Ferenc megyei kórházat tulajdonló Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke szerint az új egri szakrendelő létesítését nem szakmai ok, hanem politikai alku eredményezte. A betegeket ugyanis – állította Sós Tamás – Egerben megfelelően ellátták eddig is. Az ÁNTSZ miskolci kirendeltségén azt a tájékoztatást kaptuk: szabad kapacitása terhére bármelyik járóbeteg-szakrendelő elláthat területen kívüli beteget is.

A szakellátásra kijelölt helyiségek Egerben, a város önkormányzatának tulajdonában vannak, s hosszú ideje álltak kihasználatlanul – mondta Palotai Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal egészségügyi irodájának vezetője. A felújításra hatmillió forintot költött a város. A gépeket, berendezéseket az itt praktizáló orvosok biztosítják, akik vállalkozókként kötöttek szerződést a miskolci kórházzal a rendelők működtetésére.

Markhot Ferenc megyei kórház Miskolc HospInvest
Kapcsolódó cikkek