Cégvilág

Kedden dől el a Vértesi Erőmű sorsa: 1500-an kerülhetnek utcára

A Vértesi Erőmű Zrt. (VÉRT) keddi rendkívüli közgyűlésén döntenek az erőműtársaság további sorsáról.

A VÉRT a közel 100 százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) tulajdona.

A napirenden a cég pénzügyi és vagyoni helyzetéről szóló igazgatósági beszámoló mellett szerepel a Vértesi Erőmű tőkehelyzetének rendezéséről szóló döntés is, ami a jegyzett tőke leszállítása, végelszámolás, vagy felszámolás lehet.

Szabó Pál, a VÉRT vezérigazgatója március végén, a 2009. évet lezáró közgyűlést követően a helyi televízióban azt mondta, hogy a VÉRT a 2009. évet 3,9 milliárd forint veszteséggel zárta, és jegyzett tőkéje a tavaly nyári 9,2 milliárd forint tőkeleszállítás után mindössze 500 millió forint. A tőkeleszállításra egy meghiúsult árameladási szerződéssel kapcsolatos, több mint 8 milliárd forint veszteségleírás miatt volt szükség. A 2010. évi üzleti tervet 720 millió forint veszteséggel fogadták el, de Szabó Pál elmondása szerint 13-14 milliárd forint tulajdonosi támogatásra is szükség van ebben az évben.

Az MVM korábban azt közölte: mindent meg fog tenni azért, hogy a Vértesi Erőmű jövőjére vonatkozó döntések a legmesszebbmenőkig figyelemmel legyenek a szociális szempontokra, a munkavállalók érdekeire.

Rajnai Gábor Oroszlány polgármestere szerint a VÉRT bezárásának következményei beláthatatlanok a városban: 1500 ember veszítené el munkahelyét, és veszélybe kerülne a város távfűtése.

Az MVM igazgatósága már két alkalommal már javasolta a társaság működésének megszüntetését. A kormány 2009. június 23-i határozata viszont arra kérte az MVM-et hogy meghatározott ideig biztosítsa a működést.

A VÉRT által fenntartott foglalkoztatás aránytalanul magas terhet jelentett és jelent a tulajdonosoknak és az árban kalkulált költségek miatt a magyar áramfogyasztóknak, amit szakértői vélemények támasztanak alá. A becslések szerint az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot meghaladó támogatást igényelt a működés fenntartása.

A hatékonyságnövelésben elért eredmények ellenére kedvezőtlenül érintette a társaság gazdálkodását a gazdasági válság miatt nyomott áramár, továbbá az, hogy az 2010 végéig engedélyezte a bányászattal összefüggő támogatás, a szénfillér fennmaradását. Rontja a VÉRT helyzetét, hogy kereskedelmi üzletek hiúsultak meg jogtalan szerződéskötés miatt. A Kapolyi László nevével fémjelzett System Consultingot a VÉRT 30 milliárd forintra perli, mert a velük kötött több milliárd forint értékű áramvásárlási szerződések végül nem teljesültek. Az év elején a cseh CEZ már pert is nyert a VÉRT-tel szemben, és az erőműtársaság a kártérítés kifizetésére soron kívül 1,9 milliárd forintot kapott az állami költségvetésből.

MTI Eco-->

VÉRT Vértesi Erőmű Oroszlány szénfillér
Kapcsolódó cikkek