Cégvilág

Légi szövetség: "Irreális béremelést követelni"

A nemzetközi légi utasforgalom 2,4 százalékkal csökkent áprilisban, az izlandi vulkáni hamu miatti járattörlések hatására - közölte a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) vezérigazgatója.

Giovanni Bisignani szerint a hamu okozta válság visszavetette a globális élénkülést, és minden régióban sújtotta a légitársaságokat. A vulkáni felhő miatti járatkiesések zömét az európai légi társaságok viselték, amelyek forgalma 11,7 százalékkal esett vissza áprilisban.

"A globális pénzügyi válság miatti lassú élénkülés máris óriási terhet ró az európai légitársaságok nyereségességére" - fogalmazott Bisignani. Ám az észak-amerikai légitársaságok forgalma is csökkent 1,9 százalékkal áprilisban, holott a forgalmuk márciusban már erőteljesen, 7,8 százalékkal nőtt – jelenti az AFP.

Érdekes módon a légi teheráru-forgalom kevésbé szenvedett, a növekedése áprilisban 25,2 százalékra csökkent a márciusban feljegyzett 28,1 százalékról. Az IATA elnöke szerint most nincs itt az ideje, hogy az alkalmazottak béremelést vagy munkaviszonyaik javítását követeljék: az ilyen követelések "a valóságtól való elrugaszkodást jelentik" - fogalmazott Bisignani, akinek szavait a British Airways dolgozói vehetik magukra. A brit légitársaság légi kiszolgáló személyzete jelenleg öt napos sztrájkot tart a bérbefagyasztások elleni tiltakozásul.

 

vulkán Bisignani légitársaság IATA hamu válság forgalom
Kapcsolódó cikkek