Cégvilág

Potencianövelés helyett életveszély

A gyógyszerek hamisítása, kiváltképpen a hamis potencianövelő szerek gyártása jövedelmezőbb a drogkereskedelemnél, így egyre inkább a szervezett bűnözés keretein belül zajlik.

Miközben a hamisítók saját gazdasági érdekeiket nézik, éppen a legkiszolgáltatottabb embereken nyerészkednek – állapította meg a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a ma közreadott tanulmányában. Székely Krisztina a testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a Világgazdaság Online kérdésére elmondta: azt javasolják, hogy a büntetőjogi törvényben szabályozzák a gyógyszerhamisítás ügyét. Jelenleg csupán 50 ezer forint szabálysértési bírságot szabhat ki a feketézőkre az ÁNTSZ.

Az egy éves munkát összegző tanulmány szerint a magyarok 7 százaléka hajlana arra, hogy piacon, interneten, utcán vásároljon orvosságot, 1 százalékuk már élt is ezzel a lehetőséggel.

Az EU-ban érvényes szabad árumozgással egyre nő a veszélye annak, hogy a nálunk ma még 3 százalékos hamis gyógyszerforgalom aránya nő. Ez az unióban 10 százalék, s mintegy 77 millió európai polgár kockáztatja e miatt az életét. Nyugat - Európában évente 10,5 milliárd forintot költenek illegális forrásból beszerzett gyógyszerekre. Pedig az ezeken az oldalakon kínált készítmények fele hamisítvány. Nálunk vény nélküli orvosságot sem szabad interneten kínálni csak akkor, ha a vásárló engedéllyel működő patikából rendeli azt meg. Ettől függetlenül sok portálon kínálnak különféle "csodaszereket". A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület átfogó kampányt indít a gyógyszerhamisítás ellen.

További részeletk a holnapi Világgazdaságban

gyógyszerhamisítás Székely Krisztina
Kapcsolódó cikkek