Cégvilág

Új módszerekkel támadnak az adathalászok

Bár csökkent a múlt év utolsó három hónapjában az adathalász (phishing)-támadások száma, ez még korántsem jelenti azt, hogy az ilyen típusú fenyegetések lassan visszaszorulnak.

Az adathalászat ellen küzdő APWG (Anti Phishing Working Group) 2009 negyedik negyedévéről szóló jelentése szerint az internetes bűnözők a mennyiségről egyre inkább a minőségre helyezik a hangsúlyt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy konkrét személyeket keresnek meg magas színvonalú megtévesztő e-mailekkel, amelyekben érzékeny vállalati információk – online banki rendszer eléréséhez szükséges kódok, a cég belső hálózatának jelszavai, illetve egyéb internetes erőforrásokhoz történő hozzáféréshez szükséges adatok – átadására igyekeznek rávenni őket.

Az APWG által regisztrált egyedi adathalász-támadások száma folyamatosan csökkent a múlt év utolsó negyedében, míg októberben még több mint 33 ezer volt, addig decemberben már kevesebb mint 29 ezer. Ez látványos visszaesést jelent a tavaly augusztusi rekordhoz, amikor több mint 40 ezer phishingakciót észleltek az APWG-nél.

Ha kisebb mértékben is, de csökkent az adathalász- oldalak száma is a korábbiakhoz képest, októberben 46 522-t találtak a szakemberek, ez messze elmarad a 2009. harmadik negyedévi, 56 362-es csúcstól. Rossz hír ugyanakkor, hogy az adathalászok a jelek szerint bővítették „portfóliójukat”, tavaly októberben minden eddiginél több, öszszesen 356 márkát ért ilyen típusú támadás.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

APWG Anti Phishing Working Group támadás internet e-mail adathalász márka phishing
Kapcsolódó cikkek