Cégvilág

Universal: a zeneipari kalózkodást nem lehet megszüntetni

A Universal Music digitális tartalomszolgáltatással foglalkozó részlegének vezetője szerint a kalózkodást nem lehet megszüntetni, ellenben a rá vonatkozó elfogadó jellegű társadalmi attitűdöt meg kell, és meg is lehet változtatni – írja a BBC News.

Francis Keeling, az Universal Music International alelnöke a Great Escape című zenei rendezvényen arról beszélt az angliai Brighton-ban, hogy a kalózkodást felszámolni nem lehet, szerinte egy ilyen cél kitűzése csak sikertelenséget eredményezhet. A szakértő úgy vélte azonban, hogy a jelenséget egy, a társadalom által elutasított tevékenységgé lehet formálni, és ezt kell, hogy a zeneipari szervezetek globálisan kitűzendő célként meghatározzák.

Keeling szerint az olyan piacokon, mint Spanyolország vagy Olaszország, ahol az emberek úgy fogják fel a kalózkodást, hogy miért fizetnének a zenéért, ha egyszer ingyen is megkaphatják, ellehetetlenülhet a zeneipar működése, ha nem tesznek gyors és határozott intézkedéseket azért, hogy ez az attitűd megváltozzon.

A Universal hosszú évek óta lép fel tevőlegesen az illegális fájlcserélés ellen és lobbizik a nemzeti kormányoknál, hogy megfelelő szabályozással kezelje az egyre nagyobb arányokat öltő szerzői jogi jogsértéseket. A zenekiadó erősen támogatta a brit parlament által múlt hónapban elfogadott Digital Economy Act elnevezésű törvényt is, amely a kalózkodás arányainak visszaszorítására vonatkozóan határozott célokat fogalmaz meg. Keeling hangsúlyozta, reméli, hogy a szigetország új konzervatív-liberális koalíciós kormánya támogatóan viszonyul majd a törvényhez.

A jogszabály rendelkezéseinek végrehajtására és az alkalmazandó szankciókra vonatkozó gyakorlati intézkedések jelenleg kidolgozás alatt állnak. Keeling szerint a cél egy kiegyensúlyozott, a jogsértésekhez mérten arányos és végrehajtható intézkedéscsomag létrehozása kell legyen.

Universal kalózkodás Olaszország Spanyolország francis keeling digital economy act letöltés
Kapcsolódó cikkek