Cégvilág

A kelet-európai szervezett bűnözésnek kedvezne az AOL tulajdonosváltása

A külföldi befektetéseket vizsgáló amerikai szövetségi hatóság bűnüldözési megfontolásokra hivatkozva igyekszik megakadályozni, hogy az AOL azonnal üzenetküldőt-internetszolgáltatót orosz pénzügyi befektető vásárolja fel.

A moszkvai székhelyű Digital Sky Technologies 188 milliós vételárat kínált az AOL/ICQ internetes cégért, az ügyletre azonban még rá kellene bólintania a szövetségi pénzügyminisztérium részeként működő, külföldi befektetések nemzetbiztonsági kockázatát vizsgáló hivatalnak (CFIUS), ami egyelőre kétségesnek látszik – írja a Financial Times.

Jurij Milner,a Digital Sky 49 éves tulajdonosa már így is hatalmas internetes portfólió mondhat magáének: övé Oroszország piacvezető e-mail szolgáltatója, meghatározó kisebbségi részesedése van a világ legnagyobb közösségi médiavállalkozásában, a Facebookban, és az online játékfejlesztéseiről híres Zyngában.

A CFIUS nemtetszését az váltotta ki, hogy az AOl által tíz éve felvásárolt ICQ üzenetküldő szolgáltatás, amely állítólag a kelet-európai szervezett bűnözők kedvenc médiuma, ezáltal nemzetbiztonságilag ellenőrizhetetlenné válna.

Az ICQ-t eredetileg Izraelben fejlesztették, és szerverei az AOL-felvásárlást követően is Haifában üzemeltek, ahol az amerikai–izraeli biztonsági együttműködés nyomán a washingtoni szövetségi nyomozók hozzáférhettek a gyanús chat-dokumentumokhoz. A Digital Sky tulajonszerzése nyomán azonban fennáll a veszélye, hogy az ICQ-szerverek Moszkvába, az amerikai renőrség hatókörén kívülre kerüljenek.

ICQ Digital Sky Technologies CFIUS FBI AOL
Kapcsolódó cikkek