Cégvilág

Büntetik az internetezők a lassú weboldalakat

Ha egy weboldal lassan töltődik be, jelentősen csökken az odalátogatók száma, az internetezők pedig akár fél évig is észben tartják, ha egy site ilyen kellemetlenséget okoz számukra.

A cím, a kulcsszavak és a leírás megfelelő megválasztása akár 50 százalékot is javíthat egy-egy weboldal teljesítményén a Google keresési listáján – derül ki a BBIA Interaktív Ügynökség friss tanulmányából. Eszerint a lassan betöltődő weboldalak kimutatható hátrányt szenvednek el, a rossz emlékek hatására a felhasználók akár fél éven keresztül kerülhetnek egy weboldalt.

A nemzetközi felmérését azt mutatják, hogy az elmúlt években drasztikusan csökkent a keresésekre fordított idő. 2006-ban az amerikai felhasználóknak még csak 25 százaléknál tartottak kevesebb mint 5 percig a keresések. Egy évvel később már a keresések 72 százaléka nem haladta meg az 5 percet.

A BBI Ügynökség tapasztalatai szerint a Google-on végrehajtott kereséseknél általában a sorban megjelenő első négy találatra kattintanak az internetezők. Ebben a tekintetben a felmérések szerint nem változik jelentősen a felhasználók viselkedése az évek során. Ha a lista felső részében nem találnak a keresési céljuknak megfelelő tartalmat, tovább görgetnek és ebben az esetben a jobb oldalon elhelyezett hirdetések közül is többet nyithatnak meg, mint ha az első négy között megtalálják, amit kerestek.

A felmérés szerint a figyelem 70 százalékát a valódi keresési találatok kapják meg, 30 százalék jut a Google hirdetésekre. A hirdetőknek jó tudniuk, hogy a látogatók figyelmének túlnyomó része az első három hirdetésre esik.

A hirdetések felépítése tekintetében az Ügynökség úgy látja, a legnagyobb súlyt a webcím kapja, ezt követi a címsor és a leírás. A felmérés adatai szerint a tömör és figyelemfelkeltő webcímek hozzák a legtöbb kattintást. Mert bár a hosszabb címek esetében a figyelem megnő, az internetezők ebben az esetben nem mindig olvassák el a leírást, a hirdetésben található lényegi információ elvész.

felmérés internet keresési találat Google keresés
Kapcsolódó cikkek