Cégvilág

Drágulhat a távfűtés a parlament sietsége miatt

A távfűtés drágulásához vezethet, hogy a módosításból kifelejtették a távhőtermelés céljára vásárolt gáz árát. Így amennyiben a piaci gázár emelkedik, a lakossági tarifákban nem érvényesíthető költségnövekedést az ipari fogyasztóknak eladott gázra terhelhetik a kereskedők - írta a Napi Gazdaság.

A lap pénteki számában megjelent cikk felidézi: Rogán Antal (Fidesz) szerdán terjesztette a parlament elé a földgáz- és az áramtörvény módosításáról szóló jogszabálytervezetét, amely a lakossági tarifák megállapítását a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörbe utalná. A javaslat az Orbán Viktor miniszterelnök által kedden bejelentett célt szolgálja, miszerint a kormány befagyasztja a közüzemi díjakat.

Sem a keddi bejelentés, sem a törvénytervezet nem szól azonban a távfűtésről, valamint a távhőszolgáltatók által a lakossági távfűtési ellátás céljára vásárolt gázról. Így ha a tervezet mostani formájában emelkedik törvényerőre, az a lakossági távhőtarifák emelkedését okozhatja.

A lap ugyanakkor idézi Barta Juditot, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatóját, aki szerint vélhetően korrigálják a tervezetet, amelyből a sietség miatt maradhattak ki a távfűtésre vonatkozó paragrafusok. A kutató szerint kiterjesztik a moratóriumot a távfűtésre is, így a lakossági ellátáshoz felhasznált gáz esetében is a hatósági árképzés érvényesül; várakozásai szerint erre az őszi fűtési szezon kezdetéig sor kerülhet. Ellenkező esetben a távfűtés - a lakossági gázzal és árammal szemben - drágulhatna, márpedig csaknem 700 ezer magyar háztartás oldja meg fűtését távhővel.

ár drágul távfűtés
Kapcsolódó cikkek