Cégvilág

"Hamufelhő Berlin felett"

A világ legnagyobb légi társaságainak csúcsvezetői tartanak értekezletet a hét végén Berlinben, válaszokat keresve az iparág jövőjére, a pénzügyi válság és az izlandi hamufelhő okozta károk fényében

Az értekezletet követően, ugyancsak Berlinben, a Nemzetközi Légszállítási Szövetség (IATA) tartja éves közgyűlését június 6-8. között. A Reuters szerint senki sem vár az IATA-tól rózsás prognózist az ágazattal kapcsolatban. A kérdés az, hogy menyire "rossz a rossz" és mit képesek tenni a légi társaságok helyzetük javítására.

Az izlandi hamufelhő a lehető legrosszabbkor sújtotta az ágazatot.  Az európai légtér áprilisi lezárása ugyanis a légitársaságoknak legalább 1,7 milliárd dollárjába került. Ám Giovanni Bisignani, az IATA vezetője szerint az ágazat tavalyi és idei vesztesége együttesen meghaladja a 12 milliárd dollárt.

A konferencia napirendjére kerül valószínűleg az is, hogy a gazdasági válsághelyzetben csökkentik a védelmi kiadásokat. Különösen Franciaország és Németország készül a védelmi költségvetés lefaragására.

Bisignani légitársaság légiszállítási szövetség IATA
Kapcsolódó cikkek