Cégvilág

LTE: leköröz a Közel-Kelet

A közel-keleti országokban – azon belül is főként Szaúd-Arábiában, Bahreinben és az Arab Emírségekben – jóval gyorsabban terjednek majd az új generációs LTE-mobilhálózatok, mint Nyugat-Európában – vélekedik legújabb elemzésében a Pyramid Research.

Előrejelzését az amerikai piackutató egyebek mellett arra alapozza, hogy a térség mobil-adatforgalma már most a többszörösével növekszik Európáéhoz képest. A közel-keleti szolgáltatók ebből származó bevétele 2009-ben 34 százalékkal nőtt, ugyanez a mutató Nyugat-Európában mindössze 7 százalék. Szakértők szerint az arab világ említett három országában 2014-re a mobil-előfizetők 11,1 százalékát éri el a még gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő LTE-technológia, ugyanezen időszakra a nyugat-európai index legfeljebb 7,7 százalék lesz.
Ha a szolgáltatóknak rendelkezésükre áll a beruházásokhoz szükséges összeg, a hálózatépítőket tekintve bőséges kínálatból válogathatnak. Az elmúlt években a korábbi hagyományos szállítók – Ericsson, Nokia-Siemens Networks, Alcatel-Lucent – mellett komoly kihívóként megjelentek a kínai cégek; a leglátványosabb előretörés a Huaweinél figyelhető meg. Az iparágban szokatlan tulajdonosi szerkezetű társaság – ahol a részvények többsége az alkalmazottak tulajdonában van, a topmenedzsment részesedése legfeljebb egy számjegyű – 2005–08 között évi 33 százalékos növekedést tudott felmutatni. Sanghaji fejlesztőközpontjában egyre újabb és újabb letöltési sebességrekordokat tesztelnek. Az LTE- hálózatok 100 megabit/sec elméleti letöltési sebességre képesek, a Huawei tesztlaborjában viszont már 1200 megabit/sec sebességgel közlekednek az adatok. Erről tavasszal egy Las Vegas-i szakmai konferencián is tanúbizonyságot tett a cég. Ezzel a sebességgel négy nagy felbontású (HD) filmet lehet egyszerre letölteni. A közel-keleti piacot egyébként a Huawei is ígéretesnek tartja, az elmúlt hetekben a térség legnagyobb LTE-tesztjét kezdte meg a Saudi Telecom céggel.
Mint ismert: a Huawei nagy üzletet lát az európai piacon is, az oda szánt eszközök gyártásának helyszínéül éppen Magyarországot szemelte ki. Az itteni elektronikai bérgyártók közül a pécsi Elcoteqnél és a komáromi Foxconn-nál indult meg a próbagyártás. A végső döntést a magyarországi gazdasági környezet alakulásától tették függővé a kínai cégnél.

Világpiaci potenciál

Az első kereskedelmi LTE-szolgáltatás a múlt év végén két észak-európai nagyvárosban, Stockholmban és Oslóban jelent meg a TeliaSonera szolgáltató jóvoltából. Az idei előrejelzések viszont máris nagyobb dinamikát feltételeznek az LTE-piac fejlődésében. Az ABI Research szerint a szolgáltatók 2014-ben már mintegy 70 milliárd dollárnyi bevételre számíthatnak az új generációs hálózatokból. A piac fejlődését segítik a mind többet tudó mobileszközök is, az okos telefonok mellett a netbookok, a tábla PC-k stb.

A szolgáltatók körében pedig egyre elterjedtebb lesz az a konstrukció, amikor az ügyfél egy előfizetését többféle készülékre is aktiválhatja. Magyarországon is folyik vagy már lezajlott az LTE-hálózatok tesztje, s az eddigi ígéretek, nyilvánosságra hozott tervek szerint 2011–12 táján megjelenhet az első kereskedelmi szolgáltatás.

A szolgáltatók körében pedig egyre elterjedtebb lesz az a konstrukció, amikor az ügyfél egy előfizetését többféle készülékre is aktiválhatja. Magyarországon is folyik vagy már lezajlott az LTE-hálózatok tesztje, s az eddigi ígéretek, nyilvánosságra hozott tervek szerint 2011–12 táján megjelenhet az első kereskedelmi szolgáltatás. -->

Huawei tesztlaborja LTE- hálózatok Elcoteq
Kapcsolódó cikkek