Cégvilág

Orbánék nagy tervei: meggyógyítják az egészségügyet - Videó!

A kormány megszünteti a további patikaliberalizációt és az Egészségbiztosítási Felügyeletet és megváltoztaja az orvosok gyógyszerfelírását rájuk nézve negatívan szabályozó korbácsrendeletet - Ezt jelentette be Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a Világgazdaság egészségügyi konferenciáján.

Változások lesznek az alapellátás stratégiai szerepének megerősítésében, az átgondoltabb kórházi konszolidációban és a forrásteremtési struktúrában is. A kabinet a teljesítményfinanszírozást átszervezi, erőteljes dereguláció következik. Azonnali intézkedésként sorolta a minimumfeltételek felfüggesztését, illetve az EBF megszüntetését is és a népegészségügyi program beindítását - hangzott el a Világgazdaság Egészségügyi konferenciáján.

Az orvostudományi egyetemek helyzetéről beszélt Tulassay Tivadar az egyetemi Klinikák Szövetségének elnöke. Mint mondta, személyes, intézeti befolyások kellenek, kapcsolati tőkéket kell erősíteni: a szereplők ugyanis korábban a gyökeres átalakításban nem voltak érdekeltek. Ehhez az egyetemek minden segítséget megadnak.

A gyógyítók dilemmáiról is szólt Rácz Jenő a Magyar Kórházszövetség elnöke. Szerinte az egészségügyi ellátórendszer szereplői elvárják a hatékony szolgáltatást. Ezt pedig a fenntartó, azaz a tulajdonos a lehető legmagasabb fokon, felújítási felhalmozási forrásigény nélkül, a lehető legtöbb munkavállalót foglalkoztatva a legalacsonyabb létszámkeret mellett kell, hogy biztosítsa.



A hazai gyógyszeripar jellemzőit összegezve Bogsch Erik a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke azt mondta: hatalmas törések keletkeztek. Ugyanis bevezették a transzparencia rendeletet, csökkentették a támogatási kulcsokat, így kínálva a magyar piacot az importnak. A három évre vállalt árcsökkentés kedvezménye egy évre mérséklődött.

Az orvosi technológiáknak a költséghatékony gyógyításban betöltött szerepéről beszélt Erőss György, a Philips Magyarország  Egészségügyi Üzletágvezetője. Azt mondta, a technológiai fejlesztésük hátterében az egészségügyi ellátás minőségének javítása és a költségek csökkentése áll, mert a fejlesztések értéket teremtenek a páciensnek és az ellátónak egyaránt.

Az egészségügyi dolgozók presztízséről és a kamarák feladatairól szólt Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A hivatásrendi magatartás egyre kevésbé jellemző, a szakembereknek nemcsak az államban, hanem magukban is keresniük kell a bajok forrását és a megújulás lehetőségét. Mint mondta, a hivatásgyakorlás feltétele a felkészültség, ennek pedig összefogója és szervezője a kamara, amelynek a közhatalmi rendszer érdemben működő részévé kell válnia.

<hirdetes_ctnetwork>"Hazát az orvosnak, orvost a hazának" - fogalmzott Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, aki úgy látja, fiatal orvosok bére nem fedezi a megélhetésüket, életpálya helyett kényszerpálya vár rájuk. Kijelentette: a szankcióknak köszönhetően a szakorvosképzés összeomlás előtt áll.

A civilszervezetek szerepéről beszélt a Simon Tamás a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Szerinte az új kabinetnek kiemelten kell kezelni ezekkel a szervezetekkel az együttműködést, megfogadni a szakmai tanácsokat. Ez nem minden esetben pénzkérdés, hanem együttműködési hajlandóság az egészségügy talpra állítása érdekében.

egészségügyi finanszírozás államtitkár Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek