Cégvilág

Rekordkevés energiát fogyasztunk

Visszaesés. A rendszerváltás óta nem fogyasztott olyan kevés energiát a magyar gazdaság, mint tavaly – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A magyar gazdaság öszszes energiafelhasználása 1040 petajoule-t tett ki 2009-ben, 7,7 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban, amikor 1126,3 petajoule-nyit fogyasztottunk. A megcsappant energiaigény a KSH Magyarország 2009 című kiadványa szerint részben a gazdasági válság miatti iparitermelés- és lakosságifogyasztás-csökkenéssel, részben a megnövekedett energiahatékonysággal magyarázható.
Az összes felhasznált energián belül nőtt a belföldi források aránya: az igény 38 százalékát fedezte hazai termelés, 62 százaléka importból származott.

A fosszilis energiahordozók közül a szén- és a kőolajtermelés 8,2, illetve 2,4 százalékkal csökkent tavaly, ezzel szemben a földgázkitermelés egy százalékkal nőtt, a paksi atomerőmű áramtermelése pedig 4,1 százalékkal volt több 2009-ben, mint egy évvel korábban. A földgáz és az atomenergia mellett különösen a megújuló energiaforrások, a víz- és szélerőművek villamosenergia-termelése, a tűzifa és a biomassza általi energiatermelés emelkedett.

KSH energiafelhasználás enregiafogyasztás fosszilis energiahordozók
Kapcsolódó cikkek