Cégvilág

Shell: 40 milliárd dollár forog veszélyben

A Shell ma közölte: 40 milliárd dollár értékű nigériai befektetés forog veszélyben, ha az afrikai ország kormánya elfogadja az olajipar átalakítására vonatkozó szabályozást.

A Shell a nigériai tengeri kútjaiba fektetnek mintegy 40 milliárd dollárt, de kérdéses, hogy megéri-e ez az angol-holland társaság számára, ha Nigéria megváltoztatja az ágazatra vonatkozó szabályokat. Az elemzők szerint a parlament előtt lévő jogszabály jelentősen csökkentené az olyan külföldi konszernek profitját, mint a Shell, az Exxon vagy a Total.

A nigériai kormány állítása szerint a módosítás nyomán több, az olajból származó forrás kerülhetne vissza a lakossághoz. A törvény alapján a Nigériai Nemzeti Olaj Társaság, amellyel minden külföldi olajvállalatnak kötelező együttműködnie, a jövőben gazdasági társaságként igyekeznek profitot szerezni és nem állami támogatásból tartaná fent magát. A nigériai állam bevételének 80 százaléka származik az olajból, ugyanakkor az AP arra emlékeztet, hogy a bevételek tekintélyes része a korrupció nyomán a politikusok zsebébe vándorol.

A Shell már leköszönt regionális alelnöke azt állítja, hogy a jogszabály elfogadása évekre konzerválná a jelenlegi rossz helyzeteket. Nigéria az Egyesült Államok második legnagyobb olaj exportőre.

nigéria profit Shell nigériai olajtársaság
Kapcsolódó cikkek