Cégvilág

Az oroszoké a legendás ICQ

A moszkvai székhelyű Digital Sky Technologies tulajdonos-vezérigazgatója, Jurij Milner tegnap bejelentette: cége 188 millió dollárért megvásárolta az AOL-tól az azonnali üzenetküldő szolgáltatások terén világelső ICQ-t.

Korábban komoly nemzetbiztonsági aggályok merültek fel az ICQ-felvásárlásával kapcsolatban. Az FBI internetes bűnüldözésért felelős vezetői az USA pénzügyminisztériuma alá tartozó Külföldiek Tulajdonszerzését Vizsgáló Hivatalhoz fordultak, mert szerintünk fennáll a veszélye, hogy a kelet-európai szervezett bűnözés kedvenc kommunikációs csatornájának tartott ICQ kikerüljön az ellenőrzésük alól.

 

Míg az ICQ az AOL tulajdonában állt, szerverei Haiffából bonyolították az adatforgalmat – az izraeli-amerikai bűnüldözési együttműködés nyomán azonban az amerikai szövetségi hatóságok folyamatos kontrol alatt tartották az üzenetek tartalmát.

 

A Digital Sky felvásárlása nyomán azonban a szerverek alkalmasint Moszkvába kerülnek majd, ahová az FBI keze már el nem ér, jegyzi meg a Financial Times tudósítója.

 

Jurij Milner kiterjedt internetes portfolióval rendelkezik: ővé Oroszország legnagyobb e-mail-szolgáltatója, komoly érdekeltségei vannak a német internetes médiában, de magában a Facebookban is rendelkezik kisebbségi részesedéssel.

ICQ azonnali üzenetküldő Digital Sky Technologies FBI
Kapcsolódó cikkek