Cégvilág

Ismét népautó akar lenni a Volkswagen

A Volkswagen ambiciózus célt tűzött ki maga elé: a német márka vezető szerepet szeretne betölteni az elektromos autók gyártásában.

"A célunk egyértelmű és nagyratörő: a Volkswagen lesz az autógyár, amely mindenki számára készít elektromos autókat" – összegezte a cég stratégiáját Martin Winterkorn vezérigazgató a Telegraph jelentése szerint.

A tervek szerint a Touareg SUV benzin-elektromos változata még az idén forgalomba kerül, 2011-ben követi a Jetta hibrid változata, 2013-ban pedig az Egyesült Államokban megkezdik a Golf elektromos verziójának értékesítését.

Európa legnagyobb autógyára évente 5 milliárd eurót fordít kutatás-fejlesztésre, de a környezetkímélő hajtású autók szektorában erős a verseny. A Honda hétfőn jelentette be, hogy a népszerű Civic hibrid változata már az idén a kereskedőkhöz kerülhet, 2012-ben pedig kapható lesz az elektromos modell is.

A GM ezzel párhuzamosan jövőre 10 ezer Chevrolet Voltot szeretne legyártani, a Nissan pedig szintén megkezdi saját elektromos autója, a Leaf értékesítését. A Toyota pedig 50 millió dollár értékben vásárolt részesedést a Teslából azért, hogy a villanyautókra specializálódó cég segítségével fejlessze ki saját, tömeggyártásra szánt modelljét.

Nissan Hibrid Honda Golf Volkswagen Toyota elektromos autó Touareg
Kapcsolódó cikkek