Cégvilág

Meghívót kapott az RWE a Déli Áramlatba

Nő az átfedés a Déli Áramlat és a Nabucco projektek tagjai között.

Olyan újabb vállalattal kezdeményezett együttműködést az orosz Gazprom a Déli Áramlat gázvezeték projekt kapcsán, amely már elkötelezte magát a rivális Nabucco projekt mellett.


A hírt közzétévő, német Handelsblatt úgy tudja, hogy a partnernek kiszemelt RWE mérlegeli az ajánlatot. A második legnagyobb német közműcsoportnak előtt egyébként már más Nabucco tagok is a többlábon állást választották: az osztrák OMV és a bulgáriai EAD is beszállt mindkét vállalkozásba, Magyarország pedig az MFB-n keresztül az orosz hátterű, a Molon keresztül az uniós vállalkozásban érdekelt.

A tervek szerint mindkét csövön 2015. körül érkezik gáz Európába: a Déli Áramlaton évente maximum 63 milliárd köbméter, a Nabuccón pedig évi 30 milliárd. Ez mindkét projekt részéről csúszást is jelent.

Míg a Nabucco elsősorban az európai ellátásbiztonság javítását, ezen belül az orosz szállításoktól való függés csökkentését szolgálná, a Déli Áramlat új importirányt ígér, és az orosz-ukrán gázár vitákra visszavezethető szállítási zavarok megszűnését.

A 3 600 kilométeres Déli Áramlat egy jelentős szakasza a Fekete-tenger mélyén haladna, a projektnek ezen részének az olasz ENI is és a francia EdF is részese. A cső a Fekete-tengerből Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül érné el ausztriai végpontját, közben lenne görögországi, romániai és szlovéniai leágazása is. A Déli Áramlathoz kapcsolódóan a Gazprom Szerbiában és Magyarországon is (a Srbijagas-zal és a Mollal) tárolóberuházásba is fog.

Találka, türkmén földön

A RWE jó eséllyel azért is keltette a Gazprom érdeklődését, mert áprilisban remek türkmenisztáni megállapodást kötött: olyan feltárási lehetőséget kapott a közép-ázsiai országban, amelyre az orosz gázóriás is szemet vetett. Ráadásul a gázt jó eséllyel a Nabuccón keresztül juttatná el a vevőkhöz. Vagyis: termelési lehetőséget halászott el a Gazprom elől, európai vevőkkel rövidítené meg, és még a hozzájárulna a Nabucco életképessé tételéhez is, amely – mint ismert – gázeladói oldalon egyelőre csak bizonytalan ígéretekkel rendelkezik. A Gazprom azonban, egy megfelelő partnerséggel e terveket némileg a saját ellenőrzése alá vonhatná.

EdF OMV Déli Áramlat EAD Nabucco ENI RWE Mol Srbijagas Gazprom MFB
Kapcsolódó cikkek