Cégvilág

Mégsem lesz turisztikai tv?

Korlátozná a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kurátorainak jogát a kormány, így kérdésessé válhat a MNÜA által tervezett turisztikai televízió indítása is.

Amennyiben a parlament jóváhagyja az erre vonatkozó javaslatot, akkor az alapítvány mostani kurátorai annak ellenére nem hozhatnak döntést, hogy a hatályos Ptk. szerint, amíg a kurátorváltozás nincs bejegyezve, a régiek teljes jogkörrel eljárhatnak. Nem lesznek tehát abban a helyzetben, hogy a tévé alapításához szükséges döntéseket meghozzák. Maga az alapítvány pedig a kormány döntése alapján nonprofit gazdasági társasággá fog átalakulni.

A benyújtott törvényjavaslat módosításaiban az szerepel:
az Országgyűlés, a kormány, a minisztérium, az országos hatáskörű szerv által alapított alapítványt, továbbá az állami alapító által államháztartáson kívüli alapítóval közösen alapított alapítványt az állami alapító kérelmére a bíróság - nem peres eljárásban - akkor is megszünteti, ha az alapítvány céljainak megvalósítására, feladatának további ellátására többségi részesedéssel, közhasznú szervezetként, nonprofit gazdasági társaságot kíván alapítani.

Az állami alapító által alapított alapítvány, kezelő szervezetébe kijelölt tag megbízatását az állami alapító indokolás nélkül visszavonhatja, és helyére más tagot jelölhet ki. A kijelölés visszavonásával érintett tag a helyére kijelölt tag bírósági nyilvántartásba vételéig nem vehet részt az alapítvány olyan vagyoni kötelezettségvállalásra irányuló döntéshozatalában, amely az alapító okiratban meghatározott mértéket meghaladja.

Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumi elnöke múlt héten az MTI-nek azt mondta: Magyarország értékeit, utazási célpontjait bemutató, "patrióta szellemű" turisztikai televíziót készítenek, s egyben határozottan cáfolta a Magyar Nemzet keddi számának azon információját, amely szerint az alapítvány egy baloldali hírtelevíziót indítana.

turisztika MNÜA tv
Kapcsolódó cikkek