Cégvilág

Olyan, mint az iPad, csak tizedannyiba kerül

Egész pontosan 1/14-e az iPad árának. Indiában ma mutatták be az olcsó tábla PC prototípusát, amelyet elsősorban diákok használhatnak, a remények szerint 2011-től.

A 35 dolláros árú tábla PC-t az indiai kormány mutatta be a sajtónak ma, kérdés, hogy a kabinet talál-e olyan gyártót, amelyik ilyen alacsony áron készíti majd el a tömegtermelésre szánt érintőképernyős készüléket. A prototípus web böngészésre, szövegszerkesztésre és videókonferenciára is alkalmas és plusz költség árán akár napenergiával is feltölthető. A kabinet 2011-től szeretné az indiai diákokhoz eljuttatni a PC-t, ezzel választ adva az MIT 100 dolláros számítógépére - jelenti az AP.

Az említett 100 dolláros számítógép egyébként egyelőre nem létezik: Nicholas Negroponte, az MIT munkatársa 2005-ben mutatott be egy prototípust, de a One Laptop per Child program végül nem lett igazán sikeres. Egyrészt India már a 100 dolláros árat is sokkalta, így nem csatlakozott a projekthez, másrészt a laptop végül csak 200 dollárért készülhetett el a tömeggyártásban.

Az indiai kormány szerint a nyílt forráskódú szoftver, az egyszerű design, valamint az alapszintű hardver (merevlemez helyett memória kártya) segít alacsonyan tartani az árat és állítólag több gyártó, köztük tajvaniak is érdeklődtek a készülék iránt.

iPad szoftver tábla PC indiai
Kapcsolódó cikkek