Cégvilág

Hiába tilos, mégis feszegetik a kínos kérdéseket az állásinterjúkon

Németországban több multinacionális vállalat csatlakozott ahhoz a programhoz, miszerint a jövőben anonim életrajzot kérnek a pályázóktól. Magyarországon még teljesen elfogadott, hogy valakinek figyelembe veszi a származását a munkáltató és nem egyszer azért nem kapja meg valaki az állást, mert gyermeke van.

Az állásinterjúkon, tilos rákérdezni a családi állapotra, a gyerekfelügyelet megoldására, a betegségekre, a származásra, a magánjellegű szokásokra – legalábbis elméletben. Az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozó munkaerő-közvetítők szerint azonban a cégeknél bevett szokás az előbb felsorolt kényes kérdések feszegetése.

A Workshop Humán Személyügyi Tanácsadó és Szervezetfejlesztő Kft. vezető tanácsosa, Rémán Izabella azt mondja, a legkényesebb kérdés például a származás, a gyerekek száma, vagy a gyerekek nevelésének, felügyeletének megoldása. Ha nem is fogalmazzák meg felvételi elvárásként, vagy kizáró tényezőként, mégis az a tapasztalat, hogy emiatt zárnak ki egyébként a követelményprofilnak megfelelő pályázókat.

Van, hogy a külsőt inkább figyelembe veszi a munkaadó, mint a szakmai tudást. Ez persze a munkakörtől is függ. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság öt és fél éve alatt, a hozzájuk fordulók 55-60 százaléka foglalkoztatási diszkriminációra panaszkodott, sokukat a neve, vagy kora miatt be se hívják az állásinterjúra - mondja Demeter Judit, a hatóság elnöke.

Demeter Judit mégis azt mondja, a felek egyre inkább hajlanak az egyességre. Idén több ilyen ügyük volt, mint elmarasztaló. Ezekben az esetekben a cégnél végül alkalmazták a panaszost, illetve volt, akinek a férfiak szintjére emelték a fizetését.

állásinterjú egyenlő bánásmód munkaerőpiac munkaerő
Kapcsolódó cikkek