Cégvilág

Türkmenisztán kínai kölcsönt kér gázmező-fejlesztésre

Türkmenisztán kormánya 4,1 milliárd dolláros kölcsönt kért Kínától egy hatalmas gázmező fejlesztésére és a Kínába irányuló földgázexport növelésére.

A türkmén állami televízió pénteki beszámolója szerint a kínai Állami Fejlesztési Banktól várják a hitelt a 16 billió köbméter földgázt tartalmazó mező fejlesztésére. Türkmenisztáné a világ nagyságra negyedik földgázvagyona. A türkmenisztáni földgázmezők feltárásán és fejlesztésén kínai cégeken kívül Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek vállalatai dolgoznak.

Türkmenisztánból már szállítanak földgázt Kínába a decemberben megnyílt Közép-Ázsia-Kína gázvezetéken. Ennek kapacitása évi 40 milliárd köbméter lesz két éven belül, ezért kell gyorsan növelni a gázlelőhelyek termelését. A türkmén kormány Indiával és Pakisztánnal is előzetes gázexport-megállapodást készít elő, ezeket várhatóan ez év végéig írják alá, szintén a türkmén állami televízió pénteki közlése szerint.

    Az orosz Komszomolszkaja Pravda egy korábbi elemzése szerint ez az Oroszországot elkerülő vezeték csapást jelent a kínai piacra törekvő orosz Gazpromnak. Az orosz kormány 2006 óta tárgyal vezetéképítésről Kínával, mert exportpiacai szaporítása révén jobb tárgyalási pozíciót szeretne az EU-val szemben, de lemaradt Türkmenisztán mögött. A türkmén gáz kínai felhasználása a Gazprom ukrajnai exportját is nehezítheti.

    A türkmén kormány pénteken négy amerikai olajvállalatot is megnevezett, amelyek bekerültek a Kaszpi-tengeri türkmén olajlelőhelyek koncesszióira kiírt pályázat második fordulójába.

kín KÖLCSÖN Türkmenisztán
Kapcsolódó cikkek