Cégvilág

Újabb botrány: Korrupció miatt nyomoznak a HP ellen

A HP közölte, hogy teljes mértékben együttműködik az amerikai, és a német hatóságokkal abban a nyomozásban, amelynek célja, hogy kiderítse, valóban kenőpénzzel próbált-e Oroszországban megbízásokat szerezni a cég.

A német nyomozóhatóságok szerint a HP három menedzsere, valamint hat külsős dolgozó összesen 8 millió eurónyi kenőpénzt fizetett azért, hogy 35 millió euró értékben kapjon megbízást az orosz ügyészség számítógépes hálózatának ellátására - jelenti az AP.

A The Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai Igazságügyi Minisztérium felszólította a HP-t, hogy nyújtsa be a német hatóságoknak a szükséges dokumentumokat, miután a cég korábban megtagadta az ilyen irányú kéréseket. A HP mai közleményében hangsúlyozta, hogy teljes mértékben együttműködik mindkét ország hatóságaival.

Az ügyben az amerikai tőzsdefelügyelet, valamint az orosz nyomozóhatóságok is vizsgálódnak, miután Németország az orosz felet is együttműködésre kérte. Az orosz rendőrség áprilisban tartott razziát a HP moszkvai irodájában, és jelenleg három ország közösen nyomoz az ügyben.

A HP bejelentésének időzítése érdekes, hiszen Mark Hurd vezérigazgató pár napja jelentette be, hogy szexuális zaklatás vádja miatt lemond a cég vezetéséről.

HP hurd korrupció
Kapcsolódó cikkek