Cégvilág

A biodízel szennyezőbb, mint a benzin?

Az Európai Unió hivatalos számításai szerint húsz éves távlatban a biodízel használata magasabb károsanyag-kibocsájtással járhat, mint a benziné.

Az Európai Bizottság kutat központja nyilvánosságra hozta a bioüzemanyagok használatával kapcsolatos kutatásának eredményét. Eszerint az unió jelenlegi biodízel stratégiája egy Oroszországnyinak megfelelő kibocsájtást eredményez 2020-ig. A számítások 1,5 milliárd tonna széndioxid kibocsájtást jeleznek előre. Ez a mennyiség akkor keletkezik, ha a teljes üzemanyagmennyiség 9-11 százalékát teszi ki a biodízel a következő tíz évben – jelenti az EurActiv.

A Bizottság az eredményekkel kapcsolatban csak annyit közölt: hét tagország adatai hiányoznak, így a pontos számítások még nem végezhetőek el. Ezzel párhuzamosan több környezetvédelmi csoport pert indított az Európai Bíróságnál az Európai Tanács, és az Európai Bizottság ellen. A szervezetek azt állítják, hogy az EU illetékes szervei ismételten megakadályozták, hogy hozzáférjenek a klímavédelmi stratégiával kapcsolatos dokumentumokhoz.

Európai Bizottság klímavédelem károsanyag
Kapcsolódó cikkek