Cégvilág

A románok Szerbiába járnak olcsóbb élelmiszerért

A csökkenő bérek és a magasabb áfa miatt sok román Szerbiába jár át élelmiszert vásárolni - írja a szerbiai Vrsacból a Die Presse.

A bécsi lap megszólaltatta a szerb határőrség egyik tagját, aki szerint a román-szerb határátkelőhelyeken az utasforgalom az utóbbi hetekben 40-45 százalékkal megnövekedett. A megfigyelést a vrsaci piac is visszaigazolja, ahol a hét végén a közeli Temesvárról, de a 120 kilométerre távolabb lévő Aradról is tömegesen érkeznek a román rendszámú autók.

Az a tény, hogy az Európai Unióból manapság románok járnak át alapvető élelmiszereket bevásárolni, jól jön az EU szerb ellenzőinek - idéz a Die Presse egy szerb újságírót, aki szerint a szerb nacionalisták jót mulatnak azon, hogy a románok nem engedhetik meg maguknak, hogy az EU-ban vásároljanak, és inkább a közösségen kívüli Szerbiába mennek vásárolni.

A lapnak nyilatkozó családok elmondták: havonta egyszer utaznak Szerbiába, ahol zöldséggel, étolajjal, és tojással töltik fel a csomagtartót. Egy alkalommal megközelítőleg 100 euróért vásárolnak, és ugyanekkora összeget takarítanak meg. Az uniós csatlakozás óta a román üzletekből sorra tűnnek el a helyi termelők árui, mivel a mezőgazdászok nem tudják felvenni a versenyt az olcsóbb termékeket előállító külföldi cégekkel.

Románia Szerbia Temesvár élelmiszer Arad román
Kapcsolódó cikkek