Cégvilág

Gyarapodnak az önkéntes független és munkahelyi pénztárak

Az első félév az önkéntes egészségpénztári szektorban a független és munkahelyi pénztárak további erősödését hozta.

A PSZÁF, a Stabilitás Pénztárszövetség és a Patikapénztár adatközlése alapján a független és munkahelyi pénztárak a szektor taglétszámának 46, a bevételek 33, a 21 százalékát birtokolják - tájékoztatott mai közleményében a Patika Egészségpénztár.

A független és munkahelyi pénztárak térnyerését a foglalkoztatók munkavállalóik iránti elkötelezettségében, és a tagok érdekét szolgáló nonprofit működésben kereshető - állítják e pénztárak vezetői. Korábban az Egészségbiztosítási Felügyelet is megállapította, hogy a legsikeresebb prevenciós kezdeményezések alapvetően a független és munkahelyi pénztárakhoz kötődnek, de elismerést érdemel a banki-biztosítói hátterű pénztárak közül a KH „Egészségklub” és az AXA „Pajzs” Egészségmegőrző programja is.

A Patikapénztár egyetért a Stabilitás Pénztárszövetség javaslatával, ami az önkéntes ápolás erősítését és a foglalkozás egészségügy egészségpénztárakba való integrálását érinti. Az ápolás kizárólag az önkéntes pénztár negyedik ágaként (nyugdíj, egészség,

önsegélyező, ápolás) képzelhető el, hiszen ez illeszkedik az gyakorlatához, nem pedig az egészségpénztárba történő beolvasztás, mint ahogy azt a Stabilitás Szövetség javasolta. Az önkéntes egészségpénztárak a foglalkozás-egészségügy területére való kiterjesztése pedig kizárólag akkor képzelhető el, ha az a munkaadók számára pénzben mérhető megtakarítást, a dolgozók számára pedig az egészségügyi szolgáltatás minőségében megjelenő javulást jelent.

Egy esetleges új szabályozás kialakításakor szükséges a pénztártagok vagyonát és tulajdonát védő törvényi garanciák megalkotása - mondta Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatója. Mint ismeretes, egyes piaci szereplők tavaly kísérletet tettek a tagok tulajdonában álló magánnyugdíjpénztárak pénzintézetek birtokában álló magánnyugdíjbiztosítóvá történő átalakítására. A törvényt akkor Sólyom László, korábbi köztársasági elnök az Alkotmánybíróságra küldte normakontrollra.

önkéntes pénztárak Lukács Marianna
Kapcsolódó cikkek