Cégvilág

Megvalósult, amitől rettegtek az informatikusok

Informatikai kutatók szerint mostanra valósággá vált, amire korábban senki nem gondolt: megjelent egy számítógépes féreg, amelyet a fizikai objektumok megsemmisítésére terveztek.

A Stuxnet nevű féreg új korszakot nyithat a számítógépes bűnözés terén. Ezen a néven egy rendkívül összetett és fejlett szoftver, amely pusztán egy fertőzött memóriaegység csatlakoztatásával képes megfertőzni egy rendszert. A felhasználónak tehát nem kell egyetlen lépést sem tennie ahhoz, hogy teret engedjen a féregnek.

A Christian Science Monitornak nyilatkozó szakértők szerint a Stuxnet meglepte az informatikusokat, mivel az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy ez a féreg kifejezetten a fizikai objektumok megsemmisítére jött létre. Hatékonyságát igazolja, hogy egy kísérlet során átvette egy automatizált gyártósor irányítását, teljes káoszt okozva ezzel az üzemben. A biztonsági szakértők szerint egyértelmű, hogy a férget nem ipari kémkedésre tervezték, Michael Assante, az amerikai energiaügyi minisztérium volt munkatársa pedig úgy fogalmaz: ez az első szoftver, amelyet fegyverré alakítottak, méghozzá pontosan célzó fegyverré.

A felmérések szerint a Stuxnet eddig mintegy 45 ezer ipari vezérlő rendszert támadott meg világszerte. Az áldozatok egy része Németországban, Kanadában, és az Egyesült Államokban található, de a támadások többségére Iránban, Pakisztánban, Indiában, és Indonéziában került sor. Az akciók epicentruma egyértelműen Irán, Ralph Langner, egy a Stuxnetet tanulmányozó német kutató pedig feltételezi, hogy a férget kifejezetten az iráni Bushehr atomerőmű megsemmisítésére tervezték.

kártevő Irán Stuxnet féreg
Kapcsolódó cikkek