Cégvilág

Tudjuk, hogy mit iszunk? Nőhet az illegálisan felhasznált borok importja

Ismét növekedhet az olcsó, részben illegálisan felhasznált borok importja, mert a szőlőárak legalább 40-50 százalékkal drágultak a múlt évhez képest.

A szőlő kilóját – szemben a tavalyi 40 forintos átlagárral – most 60-70 forintért veszik a felvásárlók, de egyes fajtákért 80-100 forintot is fizetnek.

Eközben cseh és szlovák vevők is megjelentek a hazai piacon, akik magyar szőlővel igyekeznek pótolni a gyengébb terméseredményeket. A hazai piacra elsősorban a meglóduló olasz behozatal lehet veszélyes, amely már az elmúlt években is legalább kétharmadát tette ki a teljes magyar éves borimportnak.

Az pedig a szabálytalan piaci ügyletekkel és az ellenőrzési hiányosságokkal magyarázható, hogy az szempontjából legkirívóbbnak számító 2007-es évben a KSH 164 ezer hektoliteres olasz borbehozatalt regisztrált, miközben a Brüsszelnek is lejelentett hivatalos olasz kimutatásokban 427 ezer hektoliter szerepelt. A piaci szereplők a beszállított borok egy részét a hazai készletekkel házasítják össze és PET-palackos kiszerelésben, 250-300 forintos literenkénti bruttó áron hozzák forgalomba.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

bor felvásárlók szőlőár illegális import
Kapcsolódó cikkek