Cégvilág

A kárenyhítési kérelmeket még ma be kell nyújtani

A postai átfutási időt figyelembe véve hétfőn van az utolsó nap, hogy valaki feladja agrár-kárenyhítési kérelmét, ugyanis annak október 20-ig kell beérkeznie a helyileg illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Azok a mezőgazdasági gazdálkodók igényelhetnek kárenyhítést, akik az elemi kár miatt 30 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenést szenvedtek el, és ezt megállapítja a hatóság is. Ezen felül tagjai a nemzeti agrár-kárenyhítési rendszernek, tagdíjukat határidőben befizették és a gazdaságot ért elemi kárt a területileg illetékes MgSzH-hoz az arra rendszeresített nyomtatványon bejelentik.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer jégesőkár, fagykár, belvízkár, aszálykár bekövetkezésekor biztosít kárenyhítő juttatást az érvényes jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelők részére. A termőföldre vonatkozó mezőgazdasági biztosítással rendelkező igénylőnek, amennyiben ezt még nem tette meg, legkésőbb ezen időpontig kell a biztosításról készített kimutatást megküldenie a szakigazgatási hivatal felé.

A Magyar Agrárkamara felhívja a figyelmet arra is, hogy azok a gazdálkodók, akik e határidőre a betakarítást még nem fejezték be, és emiatt a pontos hozamérték-csökkenést sem tudták kiszámolni, a kérelmüket becsült adataik alapján tölthetik ki és adhatják be 2010. október 20-ig. A betakarítás befejezését követően megállapított hozamérték-csökkenés eltérését új kárenyhítő juttatás iránti kérelemmel kell korrigálni, amelynek benyújtási határideje 2010. december 20.

Magyar Agrárkamara-->

MgSZH mezőgazdaság alap kárenyhítás Agrárkamara
Kapcsolódó cikkek