Cégvilág

Az acélt megedzik

Az acél iránti globális kereslet növekedése a jövő évben lassulni fog, mert gyengül a kínai ingatlanpiac és csökken az acélfogyasztás Japánban - jósolja az Acél Világszervezet (World Steel Association WSA).

Az acélfogyasztás növekedése 2011-ben 5,3 százalékra lassul le, az idén várható 13,1 százalékról - olvasható a WSA Tokióban kiadott közleményében. A kereslet tehát jelentősen csökken a következő évben, ennek ellenére a 2011-es, 1,34 milliárd tonnás igény 2008 óta nem látott rekordot jelent.

Kína és Japán a világ legnagyobb, illetve második legnagyobb acélfogyasztó országa. A kínai kereslet lassulása annak nyomán következik be, hogy a pekingi kormány intézkedéseket hozott az ingatlanspekuláció letörésére. Emiatt a kínai acélgyárak 40 százaléka szünetelteti tevékenységét – írja a Bloomberg.

A kínai acélkereslet jövőre vélhetően 3,5 százalékkal bővül az idei 6,7 százalékról, míg Japánban az acélkereslet jövőre 1,4 százalékkal csökken az idei 19,1 százalékos élénkülés után, a szigorúbb fiskális politika és a jen erősödése miatt - olvasható a WSA közleményében.  Az előrejelzések szerint jövőre Kína és az Egyesült Államok mögött India lép a harmadik helyre a legnagyobb acélfogyasztók toplistáján. A fejlett országok helyzetét jól jelzi, hogy az európai, amerikai és japán keresleti szint a enyhülés ellenére is több mint 20 százalékkal marad a 2007-ben mért szint alatt.

WSA ingatlanspekuláció kereslet acél World Steel Association árfolyam
Kapcsolódó cikkek